Croatii au inceput sa voteze duminica in cadrul referendumului privind aderarea tarii lor la Uniunea Europeana, un "obiectiv crucial" pentru aceasta tanara republica, la 20 de ani dupa recunoasterea de catre comunitatea internationala a independentei sale fata de fosta Iugoslavie. Sustinatorii aderarii, care au nevoie de o majoritate simpla pentru a se impune, ar urma sa castige cu 55-60 la suta din voturi. Opozantii ar avea cam 30 la suta, potrivit ultimelor sondaje.

Alegatorii ar urma sa aprobe aderarea la UE in pofida reticentelor alimentate de criza din zona euro, permitand astfel tarii lor sa devina in 2013 cel de-al 28-lea stat membru al blocului comunitar.

"Veti lua una dintre cele mai importante decizii din istoria Croatiei", a declarat vineri presedintele Ivo Josipovici, un fervent aparator al integrarii.

Biserica Catolica, deosebit de influenta in aceasta tara cu 4,2 milioane de locuitori, si Parlamentul s-au alaturat sustinatorilor.

Fosta republica iugoslava, Croatia si-a proclamat independenta in 1991, un demers urmat de un razboi de patru ani cu rebelii sarbi, care s-a soldat cu 20.000 de morti.

Entuziasmul proeuropean, care a urcat pana la 80 la suta in sondaje in 2003, s-a estompat pe parcursul negocierilor (2005-2011), din cauza criteriilor dure fixate de Bruxelles, a carui intransigenta era adesea perceputa drept santaj, dar in special din cauza crizei economice care afecteaza UE. Autoritatile s-au straduit sa disocieze criza din zona euro de criza economica de care sufera Croatia, spunandu-le alegatorilor ca aderarea le va aduce "un mediu financiar si macroeconomic stabil (...), ceea ce va relansa dezvoltarea economiei".

Daca integrarea va fi aprobata, Tratatul de aderare pe care Croatia l-a semnat in decembrie va trebui sa fie ratificat de fiecare dintre cele 27 de state membre ale UE, decizie care va confirma integrarea sa in blocul european la 1 iulie 2013.