Fostul presedinte liberian Charles Taylor, primul sef de stat african judecat pentru crime de razboi de catre Tribunalul Penal International, a lucrat pentru Agentia de Informatii a SUA (CIA), a relatat publicatia Boston Globe. Potrivit unor documente obtinute de ziar in urma unei cereri vizand dreptul la informare facute in urma cu sase ani, Taylor a fost in legatura cu agentia de spionaj americana pentru multi ani, desi detaliile activitatii sale sunt neclare.

"Raspunsul Pentagonului la solicitarea Globe precizeaza ca detaliile rolului lui Taylor in favoarea agentiilor de spionaj sunt cuprinse in zeci de rapoarte secrete - cel putin 48 de documente separate -, ce acopera cateva decenii. Cu toate acestea, durata exacta si scopul relatiei raman ascunse", a scris publicatia din Boston.

Dezvaluirile facute de Boston Globe sustin informatii anterioare, ce afirmau ca Taylor a lucrat cu CIA.

Conform documentelor, liderul liberian a inceput sa coopereze cu CIA la inceputul anilor '80. Dupa ce a parasit fotoliul de presedinte, in 2003, el a trait in Nigeria, un aliat regional al Statelor Unite.

Taylor a fost predat Curtii internationale in 2006, fiind pus sub acuzare pentru crime de razboi si crime impotriva umanitatii, deoarece ar fi inarmat Frontul Unit Revolutionar (RUF) din Sierra Leone, in schimbul asa-numitelor "diamante sangeroase".

Razboiul civil din Sierra Leone a provocat moartea a 120.000 de persoane si mutilarea altor cateva sute de mii de catre rebelii RUF, considerati "armata surogat" a lui Taylor.

Fostul presedinte liberian a respins acuzatiile, catalagondu-le drept "prostii". El a pledat nevinovat la toate acuzatiile.

Verdictul sau urmeaza sa fie dat de catre Tribunalul Special pentru Sierra Leone, de la Haga.