Compania care opereaza vasul Costa Concordia, care a naufragiat saptamana trecuta in Italia, risca sa se confrunte cu un proces colectiv intentat in Statele Unite, informeaza BBC. Asociatia de consumatori Codacons din Italia si doua firme de avocatura din SUA au declarat ca vor da in judecata compania Costa Cruises in numele pasagerilor.

Atat asociatia, cat si cele doua firme de avocatura doresc sa obtina despagubiri in valoare de 160.000 de dolari pentru fiecare pasager aflat la bordul navei Costa Concordia.

Compania Costa Cruises, detinuta de Grupul Carnival din SUA, l-a invinovatit pe capitanul navei pentru producerea accidentului, in urma caruia cel putin 11 persoane au fost ucise.

Mitchell Proner, avocat al Proner & Proner, a declarat ca reclamantii au nevoie de compensatii pentru ingrijirilor medicale, pierderea de bunuri, precum si pentru impactul psihologic suferit in timp ce incercau sa paraseasca nava.

Costa Concordia s-a lovit de stancile din largul insulei Giglio in urma cu o saptamana si avea la bordul sau peste 4200 de pasageri.

Pasager de pe nava Costa Concordia: Capitanul navei "plangea ca un bebelus"

Parintele Raffaele Malena povesteste ca a fost printre ultimele persoane care au parasit nava Costa Concordia, in jurul orei locale 1:30, apoi a ramas "in apropiere de ranitii"din portul Giglio, relateaza The Telegraph.

"Am coborat pe o scara din funie. Am fost luat de o barca de salvare", a spus Raffaele. O ora mai tarziu, a aparut si capitanul Francesco Schettino.

"Am vorbit cu capitanul. M-a imbratisat un sfert de ora, timp in care a plans ca un bebelus", a mai declarat parintele Raffaele Malena pentru o revista franceza.

"Bineinteles, este un caz de eroare umana deoarece nava nu trebuia sa se apropie atat de mult de insula", a precizat el in legatura cu dezastrul, in urma caruia 11 pasageri au murit, iar alti 21 sunt dati disparuti. "Insa nu sunt persoana potrivita ca sa judec. Expertii vor decide".

Barbatul neaga cu inversunare rapoartele care spun ca echipa a dat dovada de incompetenta sau ca nu i-a ajutat pe pasagerii terifiati sa urce in barcile de salvare.

"Acesti baieti, baietii mei, nu sunt numai eroi, ci super eroi", sustine Raffaele. "Baietii mei stiau ca urmau sa moara, insa nu si-au abandonat pozitiile", a adaugat el.