Un apropiat al fostului premier britanic Tony Blair a recunoscut, intr-un documentar difuzat de BBC, ca acuzatii de spionaj formulate de Rusia in 2006 sunt reale, dupa descoperirea unei pietre false in care erau ascunse echipamente electronice, relateaza AFP.

Piatra falsaFoto: Captura YouTube

Jonathan Powell, seful de cabinet al lui Blair, a declarat ca "piatra falsa este jenanta" si ca "e evident ca Rusia era la curent de ceva timp si o pastra ca rezerva, in scopuri politice". "Ne-au prins cu mata in sac", a comentat acesta.

Rusia a acuzat Marea Britanie, in ianuarie 2006, de spionaj, dar niciun responsabil britanic nu a recunoscut pana in prezent ca aceste acuzatii sunt adevarate.

Televiziunea ruseasca a difuzat la acel moment un film cu piatra falsa si a acuzat agentii britanici ca se foloseau de ea pentru a primi si transmite informatii. Aceste echipamente permiteau spionilor britanici sa stocheze date care erau apoi recuperate de personalul ambasadei Marii Britanii.

Acest film arata indivizi, prezentati de televiziunea rusa ca fiind spioni britanici, mergand incet in apropierea pietrei, si apoi, ulterior, un om care o ia cu el.

FSB (fostul KGB) a utilizat scandalul "pietrei false" pentru a stabili o legatura intre presupusele plati facute de serviciile britanice secrete unor grupuri care militau pentru apararea drepturilor omului si pentru democratie.

In urma unei campanii legate de finantarea acestor asociatii de catre Occident, presedintele Vladimir Putin a aprobat atunci o lege care restrangea activitatea organizatiilor non-guvernamenale, antrenand inchiderea mai multor ONG-uri.

Dupa difuzarea filmului de catre televiziunea ruseasca, Tony Blair a refuzat sa comenteze iar ministrul Afacerilor Externe a negat orice relatie secreta cu ONG-urile din Rusia.

Seria de documentare BBC intitulate "Putin, Rusia si Occidentul" este difuzat incepand de joi de al doilea canal al televiziunii publice.