Rusia a avertizat miercuri ca un atac impotriva Iranului ar putea provoca o catastrofa, transmite Reuters, care il citeaza pe ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Seful diplomatiei de la Moscova a adaugat ca sanctiunile impuse de Statele Unite si Uniunea Europeana impotriva Teheranului urmaresc sa provoace nemultumiri publice prin "strangularea" economiei iraniene.

Serghei LavrovFoto: AGERPRES

Lavrov a afirmat ca sanctiunile occidentale impotriva Iranului si discutiile despre un posibil atac submineaza eforturile de a relua negocierile menite sa asigure ca Iranul nu fabrica arme nucleare.

Serghei Lavrov a declarat ca tarile occidentale trebuie sa se concentreze pe reluarea discutiilor blocate intre puterile mondiale si Teheran, "si nu pe sanctiuni, cu atat mai putin pe amenintarile cu folosirea fortei".

"Nu am nicio indoiala ca va turna benzina pe un foc care deja arde mocnit, focul ascuns al confruntarii dintre suniti si siiti, si, dincolo de asta, va provoca o reactie in lant - nu stiu unde se va opri", a declarat ministrul rus, referindu-se la posibilitatea unui atac impotriva Iranului.

"In ceea ce priveste sansele ca aceasta catastrofa sa se produca sau nu, ar trebui sa-i intrebati pe cei care discuta in mod repetat despre asta", a spus seful diplomatiei de la Moscova.

Lavrov a evidentiat opozitia Rusiei fata de impunerea de sanctiuni suplimentare de catre Consiliul de Securitate al ONU sau UE impotriva Iranului. "Toate sanctiunile inimaginabile care ar putea influenta atitudinea Iranului in sfera nucleara... au fost epuizate", a afirmat Lavrov.

Sanctiunile suplimentare "urmaresc sa provoace un efect de sufocare asupra economiei iraniene si asupra situatiei poporului iranian, probabil in speranta ca vor provoca nemultumiri", a declarat oficialul rus.

Ultimele cateva luni au fost martorele cresterii tensiunilor dintre Iran si dusmanii sai, Israelul si Statele Unite, care acuza guvernul de la Teheran ca urmareste sa produca bomba nucleara. Iranul sustine insa ca programul sau atomic are doar o componenta civila.

SUA si Israelul nu au exclus utilizarea atacurilor aeriene impotriva centrelor de productie nucleara din Iran.

In plus, in ultimele cateva saptamani, tensiunea se mentine ridicata intre SUA si Iran, cu avertizari repetate ale Iranului fata de prezenta marinei americane in Golf, relansad temerile legate de o eventuala inchidere a Stramtorii Ormuz, prin care tranziteaza aproximativ 35% din petrolul transportat pe cale maritima in lume.

In ciuda amenintarilor, Washington a promis ca va mentine navele de razboi in Golf, iar Casa Alba a estimat ca amenintarile Iranului dovedesc de fapt "slabiciunea" acestei tari.