Social-democratul german Martin Schulz a fost ales, marti, presedinte al Parlamentului European pentru un mandat de doi ani si jumatate, anunta AFP. Martin Schulz il inlocuieste in aceasta functie pe polonezul Jerzy Buzek. Fost lider al grupului socialistilor din PE (din anul 2004), Schulz a fost ales cu 387 de voturi in favoarea sa, din cele 670 exprimate.

Martin SchulzFoto: AGERPRES

Martin Schulz (57 de ani) este europarlamentar din anul 1994 si membru al Partidului Social-Democrat din Germania din 1974. Noul presedinte al PE este un sustinator declarat al aderarii Romaniei la Spatiul Schengen si este cunoscut faptul ca urmareste atent miscarile de pe scena politica de la Bucuresti, neezitand, in cateva randuri, sa isi declare sprijinul pentru social-democratii romani.

Schulz este cunoscut si pentru pozitia transanta in scandalul Adrian Severin, el cerand demisia europarlamentarului roman din PE.

Schulz a fost ales la conducerea PE beneficiind si de sprijinul Partidului Popular European, dar si de voturi din partea liberalilor si a verzilor.

Contracandidatii sai au fost europarlamentarul britanic Diana Wallis (de orientare liberala) si Nirj Deva (conservator eurosceptic), care au primit 141, respectiv 142 de voturi.