Comisia Europeana a decis luni ca va avertiza Ungaria sa-si modifice intr-un timp foarte scurt legile controversate care dau guvernului puterea de a controla banca centrala, dar si judecatorii, potrivit unor surse europene.

"Trei scrisori cu termene limita vor fi trimise", marti sau miercuri, guvernului ungar care va fi somat sa schimbe "intr-un termen foarte scurt" reformele cu privire la numirile in banca centrala, statutul judecatorilor si protectia datelor, a declarat o sursa pentru AFP.

Executivul UE amenintase inca de saptamana trecuta ca va soma Ungaria.

Termenul limita pentru primul-ministru Viktor Orban pentru a se conforma acestui ordin va fi scurt, a spus sursa citata. Mai multi comisari vor sa acorde un termen de "o luna". Altii doresc sa preseze mai mult Ungaria si sa-i permita un ragaz de "mai putin de doua saptamani".

"Vom folosi toate puterile noastre pentru a ne asigura ca Ungaria respecta normele Uniunii Europene", a avertizat saptamana trecuta, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso la o conferinta de presa la Copenhaga.

In urma cu o saptamana, ministrul de Externe ungar a declarat ca tara sa este pregatita sa modifice legislatia daca CE considera ca acest lucru este necesar.

Parlamentul de la Budapesta a aprobat in 30 decembrie o serie de regulamente care il priveaza pe guvernatorul bancii centrale de posibilitatea de a-si numi consilierii, extinde numarul membrilor Consiliului de Politica Monetara si creeaza postul de al treilea vicepresedinte. Dezbaterile cu privire la acest proiect de lege au determinat Fondul Monetar International si Uniunea Europeana sa intrerupa in decembrie discutiile cu oficialii maghiari cu privire la un acord de imprumut cu Ungaria.