Liderul talibanilor pakistanezi, miscare islamista care reprezinta cea mai mare amenintare la adresa securitatii Pakistanului, ar fi fost ucis intr-un atac realizat de un aparat american fara pilot, au declarat patru ofiterii de informatii pakistanezi pentru Reuters. Oficialii au spus ca au interceptat comunicatii radio intre luptatori talibani, in care acestea povesteau modul in care Hakimullah Mehsud a fost ucis in timp ce calatorea intr-un convoi spre o intalnire programata in zona tribala Waziristanul de Nord, langa granita afgana.

Un inalt reprezentant militar a declarat pentru Reuters ca nu exista o confirmare oficiala ca Hakimullah Mehsud a fost omorat.

Talibanii pakistanezi au negat informatia.

La randul lor, oficiali americani ce au vorbit sub protectia anonimatului nu au putut sa confirme moartea liderului taliban.

Reuters scrie ca, daca moartea lui Hakimullah se va confirma, ea ar putea reprezenta o victorie a fortelor de securitate pakisteneze, care au depus eforturi pentru slabirea grupului islamist.

Talibanii pakistanezi, considerati un grup apropiat de al-Qaeda, este responsabil pentru numeroase atacuri sinucigase cu bomba realizate in Pakistan.

Mehsud este acuzat de americani ca a ordonat numeroase atentate sinucigase si atacuri impotriva unor instalatii militare, moschei si piete din Pakistan.

Serviciile de informatii pakistaneze si americane au sustinut ca el a fost si cel care a ordonat atacul sinucigas impotriva bazei CIA din Afganistan, in decembrie 2009, in urma caruia sapte agenti americani au fost ucisi.

Analistii afirma ca moartea lui Hakimullah Mehsud nu va reduce nivelul de violenta pe termen lung in Pakistan, vazut ca o regiune critica pentru eforturile SUA de a lupta impotriva militantilor islamisti la nivel mondial, in special in Afghanistan.

Nu este prima data cand apar informatii despre moartea lui Hakimullah Meshud. In februarie 2010, un ofiter american al serviciilor secrete si trei surse talibane declarasera ca Mehsud a fost ucis in ianuarie acelasi an in urma atacului unei drone. Atunci, purtatorul de cuvant al talibanilor din Pakistan, Azam Tariq, negase informatia.