Noile sanctiuni impotriva Iranului au ca scop schimbarea regimului in aceasta tara, a declarat vineri viceministrul rus al afacerilor externe, Guennadi Gatilov, pentru agentia Interfax, potrivit AFP.

"Noile sanctiuni impotriva Iranului, ca si o operatiune militara posibila contra tarii ar fi fara indoiala percepute de comunitatea internationala ca avand drept scop schimbarea regimului", a spus el.

Uniunea Europeana trebuie sa decida pe 23 ianuarie o noua serie de sanctiuni contra Teheranului ca urmare a programului sau nuclear, care sa vizeze nu numai sectorul petrolier ci si banca centrala.

"Tinand cont de precedentele rezolutii ONU care au limitat cooperarea militara cu aceasta tara, consideram ca recurgerea la sanctiuni este acum depasita. Observam in ultima vreme o tendinta clara de escaladare in jurul Iranului", a spus Gatilov, afirmand ca sanctiunile adoptate vor avea un efect negativ asupra populatiei din Iran si nu va ajuta eforturilor de reglare a programului nuclear.

Iranul a confirmat luni ca a inceput sa imbogateasca uraniu intr-un nou sit, la Fordow, un loc ascuns sub un munte si foarte dificil de atacat, la 150 km nord-vest de Teheran, sustinand ca aceste activitati se desfasoara sub supravegherea Agentiei Internationale pentru Energia Atomica (AIEA).

Joi, secretarul Consiliului de Securitate rus Nikolai Patrusev a afirmat ca exista "riscul unui conflict militar" in Iran, Statele Unite, impulsionate de Israel, vizand o schimbare de regim in aceasta tara.