Regina Beatrix a Olandei a caracterizat drept "o adevarata prostie" o disputa aparuta pe scena politica interna, legata de faptul ca a purtat un val musulman traditional intr-o vizita efectuata in cateva tari din Golful Persic, transmite BBC. Regina a raspuns astfel interpelarilor facute in Parlament de catre Partidul Libertatii al lui Geert Wilders.

Potrivit BBC, Beatrix a purtat o mantie lunga si un val duminica, intr-o vizita in Abu Dhabi, precum si joi, in Oman. Oficialii olandezi au spus ca suverana a purtat aceste vesminte din respect pentru traditia islamica.

Joi, in timpul vizitei la Marea moschee Sultanul Qaboos din Muscat, regina a purtat o esarfa rosie peste palarie, in timp ce Printesa Maxima, ce o insotea, avea si ea capul acoperit.

Televiziunea olandeza a relatat ca, prin faptul ca a purtat manusi, Regina Beatrix "s-a acoperit de vesminte mai mult decat a facut-o in Abu Dhabi".

Partidul Libertatii, care sustine coalitia de guvernamant olandeza, a vorbit despre "spectacolul trist" oferit de regina, care a purtat valul traditional duminica in Abu Dhabi. Wilders a declarat ca, prin actiunile ei, regina "a legitimizat opresiunea femeilor".

Ziaristii care o insotesc pe regina au declarat joi, la Oman, ca Beatrix nu s-a aratat surprinsa de disputa aparuta in Olanda.

BBC noteaza ca, desi Regina Beatrix sta de vorba cu presa in mod regulat la sfarsitul unei vizite, comentariile sale directe despre un partid olandez sunt considerate "fara precedent".