Armata americana analizeaza o inregistrare video ce pare sa infatiseze infanteristi marini ce urineaza pe cadavrele unor insurgenti talibani, a declarat un purtator de cuvant de la Pentagon, citat de Telegraph. Talibanii au afirmat ca filmul arata "o barbarie", insa el nu va afecta negocierile de pace cu Statele Unite.

Un incident controversatFoto: Captura YouTube

Inregistrarea video arata patru soldati, imbracati in uniforme americane, urinand pe trei cadavre aflate pe pamant. Militarii par constienti ca sunt filmati.

"Sa ai o zi minunata, prietene", spune unul dintre ei.

Pentagonul nu a verificat inca autenticitatea filmului, insa un purtator de cuvant al Departamentului Apararii, John Kirby, a declarat: "Indiferent de circumstante sau de cine apare in video, este ... o atitudine rusinoasa, dezgustatoare, de neacceptat pentru orice persoana in uniforma".

"Mi-a intors stomacul pe dos", a declarat Kirby.

Un oficial militar a afirmat, sub protectia anonimatului, ca arma si casca purtate de unul dintre soldati pot sa indice faptul ca acestia fac parte dintr-o unitate de elita a lunetistilor. El a adaugat ca o astfel de purtare este pedepsita de Codul justitiei militare americane.

Intr-un comunicat al Pentagonului se precizeaza: "Cartierul General al Puscasilor marini a fost pus la curent cu un film video care arata infanteristi urinand pe ceea ce par sa fie talibani morti. Desi n-am verificat inca originea si autenticitatea inregistrarii, actiunile prezentate nu corespund codului nostru de valori si nu sunt reprezentative pentru puscasii nostri".

Pentagonul anunta ca "problema va fi anchetata in intregime".

Joi, secretarul american al Apararii, Leon Panetta, a afirmat ca filmul este "absolut deplorabil" si a promis "o ancheta completa".

Atentie, imagini socante!

Telegraph precizeaza ca aproximativ 20.000 de infanteristi marini se afla in Afghanistan, majoritatea in Kandahar si Helmand. In tara ravasita de razboi sunt desafasurati circa 130.000 de militari americani si din alte tari NATO.

Daca se dovedesc autentice, e foarte probabil ca imaginile vor provoca furie in lumea musulmana, ele repunand pe tapet scandalul de la Abu Ghraib. In aprilie 2004, inchisoarea irakiana a devenit cunoscuta in intreaga lume dupa aparitia unor imagini si dovezi ca soldatii americani au torturat prizonieri in locatia de langa Bagdad.

Talibanii: Filmul nu va afecta negocierile de pace

Un purtator de cuvant al talibanilor afgani a declarat ca filmul este "o barbarie", insa el nu va afecta negocierile de pace cu Statele Unite.

"Nu este un proces politic, astfel incat filmul nu va afecta negocierile de pace si schimbul de prizonieri, deoarece acestea se afla intr-o faza preliminara", a afirmat Zabihullah Mujahid.