Scotia ar putea fi nevoita sa renunte la lira sterlina si sa adopte moneda euro, daca va hotari sa-si declare independenta fata de Marea Britanie, a avertizat miercuri guvernul britanic, potrivit The Telegraph.

Un purtator de cuvant al premierului britanic David Cameron a declarat ca nu exista nicio garantie ca scotienii vor putea sa pastreze lira sterlina, daca vor decide sa nu mai ramana impreuna cu restul Regatului Unit.

"Odata ce pui in discutie independenta, o parte a acestei chestiuni este si ce moneda vei avea. Va mentine Scotia lira sterlina? Si daca da, cum va functiona acest lucru? Sau va adera la moneda euro? Acesta este un aspect al chestiunii independentei", a spus purtatorul de cuvant al lui Cameron.

Alte probleme despre care Downing Street spune ca trebuie clarificate sunt capacitatile comune de aparare, deficitul national si securitatea frontierelor.

Premierul scotian Alex Salmond a anuntat marti ca intentioneaza sa organizeze un referendum in toamna anului 2014, pentru a afla pozitia cetatenilor sai privind declararea independentei fata de coroana britanica. Salmond a spus ca a ales aceasta data pentru a le permite oamenilor sa ia o decizie "chibzuita" cu privire la viitorul tarii in interiorul Regatului Unit.