Patru ambasadori occidentali din cadrul Natiunilor Unite au acuzat miercuri Iranul de "incalcarea clara a rezolutiilor Consiliului de Securitate", dupa ce Teheranul a inceput imbogatirea cu uraniu la 20%, informeaza AFP.

"Activitatile in care s-a angajat Iranul, la un nivel de 20%, nu au un scop civil credibil. Este o evolutie ingrijoratoare", a declarat M. Marin Briens, ambasador francez la ONU.

"Este vorba de o noua incalcare" a unei rezolutii a Agentiei Internationale de Energie Atomica, una din cele sase, patru dintre ele fiind sanctiuni ale Consiliului de Securitate, a precizat Briens.

"Incercam permanent sa demaram negocieri serioase, insa Iranul nu a raspuns pana acum", a subliniat ambasadorul francez.

Totodata, Philip Parham, ambasadorul Marii Britanii la ONU, a constatat ca inceperea imbogatirii cu uraniu din zona Fordow reprezinta "o incalcarea clara a rezolutiilor Consiliului de Securitate".

"Amplasarea, dimensiunea si caracterul clandestin al instalatiilor ridica numeroase semne de intrebare cu privire la scopul final", a atentionat ambasadorul britanic.

AIEA a precizat intr-o scurta declaratie ca "toate materialele nucleare din instalatie raman sub supravegherea agentiei".

Situl de imbogatire de la Fordow detine pana la 3000 de centrifuge, Iranul avand deja peste 8000 de centrifuge la situl din Natanz, situat in centrul tarii.

Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a anunta luni ca Iranul a inceput imbogatirea uraniului intr-o zona noua, la Fordow, situata intr-o regiune muntoasa si foarte greu de atacat.

Imbogatirea uraniului se afla in centrul conflictului care opune de mai multi ani Iranul si comunitatea internationala, care se teme ca programul nuclear iranian are obiective militare, in ciuda negarilor repetate ale Teheranului. Uraniul imbogatit la mai putin de 20% este utilizat in scopuri civile ,dar daca imbogatirea este impusa la peste 90%, poate servi pentru producerea armei atomice.