​Procurorul militar polonez care a supravietuit dupa ce s-a impuscat in cap la sfarsitul unei conferinte de presa a declarat marti ca a incercat sa se sinucida pentru a proteja onoarea profesiei sale, dupa ce ar fi fost victima acuzatilor si amenintarilor, transmite Reuters. Procurorul militar Mikolaj Przyby s-a impuscat luni dimineata in timpul unei conferinte de presa pe care o sustinea in Poznan, in vestul Poloniei, in timpul unei pauze pe care chiar el a solicitat-o jurnalistilor.

Procurorul a precizat ca scurgerile de informatii despre ancheta referitoare la accidentul aviatic de la Smolensk, care au ajuns la presa au incetinit cooperarea dintre Polonia si Rusia.

In accidentul de la Smolensk din aprilie 2010 si-au pierdut viata 96 de persoane, inclusiv presedintele polonez de la acea vreme, Lech Kaczynski si sotia sa.

Intr-o declaratie facute agentiei PAP de pe patul de spital, Przybyl a declarat ca a vrut sa protejeze onoarea si viitorul procurorilor militari.

El a spus ca a primit amenintari si a fost intimidat in timpul anchetelor, fiind adus in pragul sinuciderii de acuzatiile aduse procuraturii militare din Poznan, potrivit carora ar fi incercat sa obtina informatii private de la operatori de telefonie mobila.

"Pot sa accept ca mi-au distrus masina, slabind cauciucurile ca sa ma omoare. A existat o recompensa de un milion de zloti (300.000 de dolari) pusa pe capul meu. Mi-au omorat cainele", a declarat Przybyl.

"N-am putut sa fac fata atacurilor pline de acuzatii despre actiuni ilegale", a afirmat procurorul.

El a spus ca a supravietuit tentativei de sinucidere din cauza ca a fost intrerupt de un ziarist care s-a intors in sala unde avea loc conferinta de presa. "Am vrut sa ma omor, insa am tintit prost deoarece cineva a incercat sa intre in incapere. Am tintit prea repede", a spus Przybyl, care s-a impuscat in obraz.

In timpul conferintei, procurorul le-a cerut jurnalistilor sa iasa din sala pentru cinci minute pentru a o "aerisi", insa la scurt timp s-a auzit o impuscatura.

"Am auzit un zgomot surd si ne-am intors in sala gandindu-ne ca a cazut o camera de filmat. L-am vazut atunci pe procuror intins pe jos, nemiscat, intr-o balta de sange, cu arma de serviciu langa el", a declarat un jurnalist al postului TVN24. "Dupa cateva secunde am remarcat ca procurorul inca respira".

Medicii au spus ca Przybl nu este in pericol si ca ar putea fi externat joi. El urmeaza sa fie supus unei interventii chirurgicale pentru reconstructia maxilarului.

Intrebat de un ziarist cum se simte, Przybyl a spus: "Ca si cum as fi fost impuscat".

Presedintele Bronislaw Komorowski a declarat ca va cere o analiza independenta a activitatii procurorilor militari.