Guvernul Ungariei este pregatit sa modifice legile criticate de opinia publica internationala, in cazul in care Comisia Europeana considera ca acest lucru este necesar, a transmis ministrul maghiar de Externe partenerilor sai europeni, potrivit Reuters.

"Noi respectam pe deplin autoritatea Comisiei Europene, de gardian al tratatelor UE. Suntem pregatiti sa luam in considerare schimbarea legislatiei, daca este necesar", scrie Janos Martonyi intr-o scrisoare datata 6 ianuarie.

Ungaria, care doreste sa obtina un ajutor financiar in valoare de mai multe miliarde de euro de la Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, se afla intr-un blocaj juridic cu Banca Centrala Europeana si cu autoritatile de la Bruxelles dupa ce a modificat legea de functionare a bancii centrale.

Comisia Europeana a cerut luna trecuta Ungariei sa abroge legea ca punea in pericol independenta bancii centrale.

Martonyi a spus ca Guvernul este gata sa poarte un dialog cu oricine semnaleaza probleme concrete.

Ungaria a cerut ajutor de la FMI si UE dupa ce ratingul sau a fost retrogradat in categoria junk de doua agentii de rating, Moody`s si Standard & Poors, ajutorul financiar solicitat de autoritatile de la Budapesta fiind estimat intre 15 si 20 miliarde de euro.

Parlamentul de la Budapesta a aprobat in data de 30 decembrie o serie de regulamente care il priveaza pe guvernatorul bancii centrale de posibilitatea de a-si numi consilierii, extinde numarul membrilor Consiliului de Politica Monetara si creeaza postul de al treilea vicepresedinte. Dezbaterile cu privire la acest proiect de lege au determinat Fondul Monetar International si Uniunea Europeana sa intrerupa in decembrie discutiile cu oficialii maghiari cu privire la un acord de imprumut cu Ungaria.