Iranul a inceput sa imbogateasca uraniu intr-un nou sit, la Fordow, un loc ascuns sub un munte si foarte dificil de atacat, la 150 km nord-vest de Teheran, dar sustine ca aceste activitati se desfasoara sub supravegherea Agentiei Internationale pentru Energia Atomica (AIEA), relateaza AFP.

"Toate activitatile nucleare, in special imbogatirea uraniului la Natanz si la Fordow, sunt supervizate de AIEA", a sustinut luni reprezentantul Iranului la aceasta organizatie, Ali Asghar Soltanieh, la televiziunea iraniana in limba araba Al-Alam.

Sambata, seful Organizatiei iraniene a energiei atomice (OIEA), Fereydoun Abbassi Davani, anuntase ca va fi inaugurat situl de la Fordow.

"Situl de imbogatire de la Fordow va fi inaugurat in scurt timp si avem capacitatea de a imbogati uraniul la 20%, la 3,5% si la 4%", afirmase acesta.

"Situl Fordow, la fel ca si cel de la Natanz, a fost conceput de asa maniera incat sa nu poata fi distrus de inamic", precizase el.

Iranul sustine ca imbogatirea la 20% este destinata producerii de combustibil pentru reactorul stiintific de la Teheran.

Imbogatirea uraniului se afla in centrul conflictului care opune de mai multi ani Iranul si comunitatea internationala, care se teme ca programul nuclear iranian are obiective militare, in ciuda negarilor repetate ale Teheranului.

Uraniul imbogatit la mai putin de 20% este utilizat in scopuri civile dar daca imbogatirea este impusa la peste 90% poate servi pentru producerea armei atomice.