Un cetatean americano-iranian a fost condamnat la moarte de justitia iraniana, sub acuzatiile de spionaj si colaborare cu o tara ostila, in plina criza a relatiilor dintre Teheran si Washington, dupa amenintarile republicii islamice privind inchiderea stramtorii strategice Ormuz, relateaza AFP.

Amir Mirzai HekmatiFoto: YouTube

Nascut in urma cu 28 de ani in Statele Unite, dintr-o familie iraniana, Amir Mirzai Hekmati a fost declarat "vinovat de colaborare cu o tara ostila si spionaj pentru CIA", fiind condamnat la moarte de tribunalul revolutionar din Teheran, a anuntat agentia iraniana Fars.

Tanarul a fost declarat vinovat si de "tentativa de acuzare a Iranului de implicare in terorism", adauga Fars. Iar judecatorul tribunalului revolutionar din Teheran, Abdolghassem Salavati, l-a declarat "moharab (in razboi impotriva lui Dumnezeu) si corupt pe pamant".

Parchetul general a anuntat ca verdictul a fost transmis avocatului apararii si ca acesta poate face apel, potrivit agentiei Isna.

Aceasta afacere risca sa tensioneze si mai mult relatiile dintre Iran si Statele Unite, dupa noile sanctiuni impotriva programului nuclear iranian si amenintarile Teheranului privind inchiderea stramtorii Ormuz, un canal strategic pentru traficul maritim petrolier mondial, daca tarile occidentale impun sanctiuni impotriva exporturilor petroliere iraniene.

Ministrul american al Apararii, Leon Panetta, a avertizat ca Statele Unite vor raspunde in forta daca Iranul va incerca sa blocheze stramtoarea Ormuz, evocand o "linie rosie" care nu poate fi trecuta.

La jumatatea lunii decembrie, televiziunea iraniana de stat a difuzat imagini in care tanarul Hekmati marturisea ca a avut ca misiune infiltrarea ministerului iranian al Informatiilor pentru a spiona in favoarea CIA.

SUA au respins aceste acuzatii si au cerut Iranului sa-l elibereze pe Hekmatin, precizand ca diplomatii elvetieni, care reprezinta interesele americane la Teheran in absenta ambasadei, au cerut sa-l vada sambata, solicitare care a fost insa refuzata.

In cadrul procesului din 27 decembrie, parchetul ceruse pedeapsa capitala, apreciind ca marturisirile lui Hekmati arata "limpede" ca a cooperat cu CIA si a "actionat impotriva securitatii nationale".

In imaginile difuzate de televiziunea iraniana, tanarul vorbeste curent farsi si limba engleza, cu accent american.

"Am avut o prima intalnire cu CIA in 2009", povesteste tanarul om, evocand cinci luni de instructie in SUA urmate de alte noua in Irak.

Ulterior, CIA "mi-a spus sa transmit informatii in Iran si sa ma plateasca", a continuat tanarul, precizand ca agentii americani i-ar fi promis 500.000 de dolari pentru aceasta misiune. El ar fi consemnat sa se prezinte drept un "soldat american nemultumit de politica Statelor Unite".

Tanarul barbat, identificat de serviciile de informatii iraniene in timpul unei perioade de formare in Afghanistan, a fost arestat imediat dupa ce a intrat in Iran, au explicat autoritatile de la Teheran, fara a preciza insa nici data si nici circumstantele acestei arestari.

Teheranul anunta in mod regulat arestarea unor "spioni" sau "sabotori" care lucreaza pentru SUA sau Israel. Duminica, ministrul Informatiilor, Heydar Moslehi, a anuntat arestarea mai multor "spioni" insarcinati de SUA sa perturbe alegerile legislative din 2 martie.