Presedintele Serbiei, Boris Tadici, a reiterat faptul ca tara sa nu va recunoaste niciodata independenta Kosovo. "Stiti care e raspunsul meu. Niciodata! Este un raspuns foarte scurt si clar", le-a spus Tadici jurnalistilor, care l-au chestionat pe aceasta tema, sambata, dupa ce liderul sarb a participat la slujba de Craciun (pe rit vechi) de la manastirea Visoki Decani din vestul Kosovo, relateaza Novinite.

Presedintele sarb Boris TadicFoto: Agerpres / Tanjug

"Nu vom accepta ca asezamintele noastre din nordul Kosovo (unde sarbii sunt majoritari - n.r.) sa fie desfiintate", a mai sustinut el, adaugand ca permiterea acestui lucru ar insemna un exod pe termen lung al sarbilor din Kosovo.

"Transmitem un mesaj de pace tuturor, nu numai sarbilor, ci si albanezilor de asemenea", a spus presedintele sarb in discursul sustinut la manastirea Visoki Decani.

Aproximativ 200 de sustinatori ai Miscarii etnice albaneze pentru Autodeterminare au organizat un protest intr-un oras de langa manastire. Potrivit presei sarbe, coloana prezidentiala a lui Boris Tadici a fost atacata cu pietre.

Fosta provincie a Serbiei Kosovo si-a declarat independenta in februarie 2008, dupa ce timp de aproape 10 ani s-a aflat sub administratia ONU si KFOR.

Pana in prezent, un numar de 86 din cele 193 de state membre ONU, 22 din cele 27 de state UE si 24 din cele 28 de state membre NATO au recunoscut statul Kosovo.

Dintre tarile care nu recunosc independenta Kosovo cele mai notabile sunt Rusia, China, Brazilia, precum si Spania, Grecia, Romania, Cipru si Solovacia - din UE.