Inculparea si arestarea preventiva a fostului sef al armatei Turciei, generalul Ilker Basbug, pentru conspiratie impotriva regimului islamo-conservator de la Ankara ridica intrebari si suscita ingrijorari in aceasta tara, relateaza AFP.

Generalul Ilker Basbug, in 2008Foto: Agerpres/AP

Arestarea unui fost sef al statului major al armelor reprezinta o premiera pentru Turcia. Aflat la conducerea armatei in perioada 2008 - 2010, el a fost arestat vineri pentru constituirea si conducerea unei organizatii teroriste precum si pentru tentativa de rasturnare a guvernului.

El a fost imediat transferat la inchisoarea din Silivri, in apropiere de Istanbul, unde sunt inchisi alti peste 250 de ofiteri, ziaristi, universitari si membri ai lumii interlope, acuzati ca au conspirat, incepand cu 2003, impotriva Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP, nascut dintr-o miscare islamista) care conduce tara de zece ani.

Acesta este cel mai recent episod al luptei dintre armata si liderii politici islamo-conservatori.

Zeci de ofiteri - in activitate sau la pensie - au fost inchisi in ultimii ani in cadrul mai multor anchete legate de prezumtive comploturi care urmareau rasturnarea guvernului, dar acum avem de-a face cu prima arestare a unui fost numar unu in ierarhia militara.

Armata este considerata aparatoarea regimului laic turc si a rasturnat patru guverne in 50 de ani, printre care cel din 1997 al premierului islamist Necmettin Erbakan, fostul mentor al actualului sef de guvern Recep Tayyip Erdogan.

Ilker Basbug: Acuzatii tragicomice

Generalul Ilker Basbug, care a parasit statul major si s-a pensionat in 2010, a fost convocat joi de ministerul public in calitate de suspect intr-o ancheta asupra unei campanii ce urmarea discreditatrea partidului guvernamental AKP.

Dupa sapte ore de interogatoriu, Ilker Basbug a fost trimis in fata unui tribunal special care a decis arestarea preventiva.

Ancheta are mai multe ramificatii, in special acuzatii potrivit carora mai multi ofiteri ar fi creat site-uri pentru difuzarea de propaganda antiguvernamentala si pentru destabilizarea Turciei.

Generalul a respins acuzatiile, pe care le-a caracterizat drept "tragicomice", potrivit agentiei Anatolia.

"A fi acuzat de astfel de fapte este pentru mine cea mai grea pedeapsa. Dupa asta, orice pedeapsa nu ma va putea afecta", a spus acesta, in fata procurorilor.

"Daca as fi avut vreodata astfel de intentii rele, in calitate de comandant care controla o forta de 700.000 de oameni, ar fi existat alte mijloace de a actiona", a adaugat acesta.

SUA cer o procedura transperante

Uniunea Europeana a vazut in aceasta arestare "o oportunitate" pentru "intarirea suprematiei statului de drept", potrivit lui Peter Stano, purtator de cuvant al comisarului pentru extindere, Stefan Fule.

Dar Statele Unite, aliat strategic al Turciei in cadrul NATO, au cerut ca generalul sa beneficieze de o procedura judiciara "transparenta".

"Am cerut guvernului turc sa se asigure ca anchetele in acest tip de dosare sunt efectuate de o maniera transparenta si ca toate persoanele acuzate beneficiaza de proceduri conforme cu normele internationale", a declarat purtatorul de cuvant al departamentului de Stat, Victoria Nuland.

Armata pierde din influenta, in favoarea guvernului conservator

In Turcia, arestarea unui general de rang atat de inalt era inimaginabila in urma cu cativa ani. Generalii atat de mult timp intangibili si-au vazut redusa influenta pe masura ce Ankara efectua reforme pentru intarirea puterii civile, sub pretextul aderarii la UE.

Armata turca, a doua din NATO din punct de vedere al efectivelor, a fost mult timp vazuta drept o garantie pentru Constitutia laica a tarii. Ea a condus trei lovituri de stat intre 1960 si 1980 si a impus demisia unui guvern in 1997.

Pentru analisti, aceasta arestare preventiva demonstreaza pierderea de influenta cu care se confrunta armata. Dar tot mai multi denunta inversunarea impotriva prezumtivilor complotisti si se intreaba daca nu cumva este vorba de un exces de zel al aparatului judiciar, sub presiunea unui guvern tot mai autoritar.

"Evident, daca exista o crima ea trebuie pedepsita. Dar a gandi ca o astfel de personalitate poate sa fuga si sa o trimiti asa in inchisoare inseamna a viola prezumtia de nevinovatie", spune Ruhat Mengi, in cotidianului Vatan.

Iar editorialista insista: a inchide un suspect care a ocupat o functie publica atat de importanta arata o interpretare rauvoitoare a legii, care nu prevede arestul preventiv decat daca suspectul risca sa scape.

Principiul este libertatea, arestul preventiv este exceptia, subliniaza ea.

Dar exceptia a devenit regula, denunta expertii.

"Nu am nicio pentru acesti generali si nici pentru dl. Basbug dar pentru ce sa-l trimiti in inchisoare ca pe un criminal de drept comun?", se intreaba Aydin Engin, ziarist si scriitor care s-a exilat in Germania dupa puciul din 1980.

"Aceste arestari sunt nejustificate deoarece toata lumea stie ca acesti suspecti nu vor sa fuga", spune si Sinan Ulgen, de la Centrul de studii eonomice si politica externa.

"Ceea ce este socant este ca putem constata cum aceste tribunale speciale decid sistematic si fara exceptie arestarea suspectilor", subliniaza acest analist, care noteaza ca judecatorii care se pronunta pentru judecarea in stare de libertate sunt transferati la alte tribunale.