Garda Revolutionara din Iran va desfasura exercitii militare in Stramtoarea Ormuz in luna februarie, a declarat un comandant militar pentru postul de televiziune oficial Press TV, transmite Reuters. Incepand din 24 decembrie, iranienii au efectuat zece zile de manevre navale in regiunea stramtorii Ormuz, in Marea Oman si in Oceanul Indian. Liderii de la Teheran au evocat atunci posibilitatea de a inchide stramtoarea in cazul unor noi sanctiuni occidentale, pentru a impiedica exporturile de petrol, amenintand totodata navele americane care supravegheau zona.

Amiralul Ali Fadavi a declarat ca manevrele vor fi "diferite comparativ cu exercitiile precedente efectuate de Garda Revolutionara", fara insa sa ofere detalii.

In decembrie, reactionand la amenintarea iraniana, Statele Unite, care mentin in zona o puternica prezenta militara, prin Flota a V-a, au avertizat ca "nicio perturbare a traficului maritim in stramtoarea Ormuz nu va fi tolerata".

Aceasta stramtoare, pe unde trece intre o treime si 40% din traficul maritim petrolier mondial, este foarte vulnerabila din cauza deschiderii sale, de circa 50 km, si a adancimii sale, care nu trece de 60 de metri.

In afara de Iran, al doilea producator din OPEC, alte tari din Golf, precum Arabia Saudita, Kuweit, Irak, Qatar si Emiratele Arabe Unite exporta o parte din petrolul lor prin aceasta stramtoare.