​Un lunetist Navy Seal este considerat "cel mai bun tragator din istoria Statelor Unite" dupa ce oficialii de la Pentagon au confirmat ca a ucis 160 de insurgenti in timpul razboiului din Irak, transmite FoxNews. Chris Kyle (37 de ani), cunoscut sub porecla de "Diavolul din Ramadi", a depasit astfel recordul detinut de sergentul Adelbert F. Waldron, din armata americana, care a impuscat mortal 109 dusmani in timpul Razboiului din Vietnam.

Chris Kyle.Foto: Captura LiveLeak

Potrivit informatiilor, numarul celor impuscati de Kyle este in realitate mult mai mare, respectiv 255 de insurgenti, insa el nu a fost confirmat oficial de catre Pentagon.

Kyle a fost trimis de patru ori in Irak, unde si-a creat "o reputatie feroce". Insurgentii l-au poreclit "Al-Shaitan Ramad" sau "Diavolul din Ramadi" si au anuntat ca ofera o recompensa de 20.000 de dolari celui care-l va ucide sau captura.

Colegii sai din Navy Seal l-au poreclit simplu "The Legend" (Legenda).

Originar din Odessa (Texas), Kyle a fost un calaret profesionist de rodeo inainte de a se inrola in Marina americana. Ulterior, el s-a alaturat unitatii de operatiuni speciale SEAL.

In cartea sa recent aparuta, "American Sniper", Kyle a povestit cum prima sa victima a fost o femeie cu o grenada in mana care s-a apropiat de un grup de puscasi marini americani. Dupa ce a primit ordinul superiorului sau, lunetistul a impuscat-o mortal pe femeie, inainte ca aceasta sa-i atace camarazii. Incidentul a avut loc inainte de caderea lui Saddam Hussein, cand fortele americane erau in plin proces de invadare a Irakului.

Cel mai cunoscut moment in cariera sa de lunetist a avut loc in cartierul Shia din Sadr City, in capitala irakiana Bagdad, in anul 2008. De la aproape doi kilometri, Kyle a observat un insurgent irakian ce se pregatea sa atace un convoi al armatei americane. Lunetistul american l-a impuscat pe insurgent. "Dumnezeu a zburat glontul si l-a nimerit", a spus Kyle pentru New York Post.

In timpul celei de-a doua "Batalii din Fallujah", cand trupele americane s-au confruntat cu mii de insurgenti pe strazile din orasul irakian, Kyle a ucis 40 de persoane.

Chris Kyle a fost decorat cu trei Silver Star si cinci Bronze Stars with Valor.

El a fost impuscat de doua ori, iar impreuna cu unitatea sa SEAL Team Three a fost vizat de sase deflagratii provocate de IED (obiecte explozive improvizate).

"A fost datoria mea sa impusc dusmanul si nu o regret. Parerile mele de rau sunt legate de cei pe care nu i-am putut salva: puscasi marini, soldati, colegi. Nu sunt naiv si nu dau o nota romantica razboiului. Cele mai rele momente din viata mea s-au petrecut in timp ce eram in SEAL. Dar pot sa stau in fata lui Dumnezeu cu constiinta clara ca mi-am facut datoria", a declarat Kyle, care s-a retras din Marina dupa 10 ani "pentru a-si salva casnicia".

Kyle are doi copii si locuieste in Dallas, avand o companie, Craft International, care ofera antrenamente lunetistilor din armata si departamente de politie.

Potrivit informatiilor, lunetistul cu cel mai mare numar de victime din istorie a fost soldatul finlandez Simo Häyhä, poreclit "Moartea Alba", care a omorat 542 de soldati sovietici in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.