Presedintele Germaniei, Christian Wulff, a recunoscut, miercuri, intr-un interviu televizat, ca a facut o "greseala grava" atunci cand a incercat sa previna publicarea unui material de presa despre un imprumut privat de care ar fi beneficiat familia sa, insa a adaugat ca nu a facut nimic ilegal si ca nu intentioneaza sa demisioneze, relateaza Reuters.

Scandalul, care a inceput inca din decembrie si in care Wulff este personajul central, risca sa ii cauzeze probleme cancelarului Angela Merkel, care l-a nominalizat pe acesta, in 2010, pentru pozitia ceremoniala, dar influenta, de presedinte.

Wulff a evitat sa dea declaratii dupa ce s-a aflat, luni, ca presedintele ii lasase, in luna decembrie, un mesaj editorului-sef al cotidianului german Bild in care il ameninta pe acesta cu un "razboi", in cazul in care va publica un articol despre un imprumut privat, cu dobanda scazuta, contractat de familie.

In urma presiunilor din ce in ce mai mari de a-si inainta demisia, presedintele a acordat un interviu posturilor publice de televiziune ARD si ZDF intr-o tentativa de a calma situatia.

"Apelul pentru redactorul sef al Bild a fost o greseala grava, pentru care imi pare rau si pentru care imi cer scuze", a declarat Wulff, recunoscand ca nu a facut totul cum trebuie insa afirmand ca nu a incalcat nici o lege.

Intrebat daca a luat in considerare variata demisiei, presedintele german a raspuns: "Nu, pentru ca, in ultimele saptamani, am avut mult sprijin din partea multor cetateni, din partea prietenilor si a angajatilor. Imi place sa imi indeplinesc sarcinile (n.r. de presedinte), am preluat pozitia pentru cinci ani si vreau ca la finalul acestor cinci ani sa arat ca am fost un presedinte bun si de succes."

Prin declaratiile sale anterioare si musamalizarea unor avantaje dobandite in trecut, cel mai probabil prin functia politica detinuta, credibilitatea actualului presedinte al Germaniei are de suferit. Varianta oficiala era ca Wulff ar fi primit un credit de peste 500.000 de euro de la Edith Geerkens, sotia unui om de afaceri. Banii ar fi provenit insa cu adevarat de la prietenul sau, Egon Geerkens, desi presedintele geman spunea in 2010, raspunzand unei intrebari a Verzilor, ca nu are relatii de afaceri cu acesta.

Creditul era destinat cumpararii vilei personale a familiei Wulff si a fost obtinut "de la BW-Bank in conditii suspect de avantajoase, printr-o constructie financiara extrem de complexa". Cu acest credit a fost acoperit cel initial, dobandit de la Geerkens. Lui Wulff i se mai reproseaza si repetatele concedii scumpe la prieteni afaceristi: unul e seful consiliului de administratie al firmei Talanx, Wolf-Dieter Baumgartl, altul e fondatorul AWD, Carsten Maschmeyer. Si bineinteles, vechiul amigo Egon Geerkens.

Citeste si Presedintele Germaniei, Christian Wulff, sub tirul opozitiei pentru un credit si concedii "cu cantec"