Mitt Romney, fost guvernator de Massachusetts, a castigat alegerile din statul american Iowa pentru desemnarea unui candidat republican la alegerile prezidentiale, anunta Reuters. Romney l-a devansat pe principalul sau rival, fostul senator Rick Santorum, cu 8 voturi. Locuitorii din Iowa au inceput marti seara sa se reuneasca in cadrul adunarilor electorale denumite "caucus", dand startul procesului de selectie a candidatului republican care il va infrunta pe Barack Obama la alegerile prezidentiale din 6 noiembrie.

Mitt RomneyFoto: mittromney.com

Mitt Romney este candidatul republican cotat cu cele mai mari sanse de a il invinge pe Barack Obama la scrutinul prezidential din 6 noiembrie. Romney, considerat cel mai moderat posibil candidat al republicanilor, a obtinut 30.015 voturi in Iowa, fata de 30.007, cat a adunat principalul sau rival, ultra-conservatorul Rick Santorum.

Marti, la ora locala 19:00 (miercuri ora 03:00, ora Romaniei) caucus-urile si-au inceput sesiunea, in licee sau biserici locale. Cel putin 100.000 de alegatori republicani repartizati in 1.774 de circumscriptii in acest stat agricol din centrul tarii au fost asteptati sa participe la adunari.

Votarea a inceput la ora 21:00, ora locala (05:00, ora Romaniei).

Sase candidati principali s-au infruntat in Iowa, favoriti fiind considerati inca de la inceput Mitt Romney, Ron Paul si Rick Santorum.

MITT ROMNEY, 64 de ani

  • Nascut la 12 martie 1947
  • MBA la Harvard
  • Consultant, Manager si CEO al mai multor companii si grupuri financiare in perioada 1980-2000. A reusit sa acumuleze in aceasta perioada o avere importanta.
  • Este mormon, un membru foarte activ si respectat al acestei Biserici si comunitati.
  • A intrat in cursa politica in 1994, pierzand alegerile pentru locul de senator al statului Massachusetts in fata democratului Ted Kennedy, fratele fostului presedinte J.F. Kennedy.
  • A fost ales Guvernator al statului Massachusetts in 2002, refuzand sa mai candideze pentru un al doilea mandat.
  • In timpul mandatului a adoptat o legislatie ce instituia o asigurare medicala sustinuta de stat pentru rezidentii neasigurati ai statului Massachusetts, fiind o masura luata in premiera in Statele Unite si care va deveni si un model pentru initiativa presedintelui Barack Obama din 2010.
  • A fost candidatul creditat cu cele mai mari sanse in alegerile primare republicane din 2008, castigand in mai multe state, dar fiind insa invins in cele din urma de senatorul John McCain care a obtinut nominalizarea partidului pentru alegerile prezidentiale din 2008. John McCain a fost invins de Barack Obama care a ajuns cel de-al 44-lea presedinte al Statelor Unite ale Americii.
  • Este candidatul cu cea mai mica sustinere din partea miscarii Tea Party, acestia acuzandu-l de vederi democrate, de o atitudine ingaduitoare in privinta imigrantilor si de deschiderea drumului catre asigurarile de sanatate de stat prin initiativele sale luate in timpul mandatului de guvernator.
  • De la inceputul campaniei pentru alegerile primare a avut o evolutie constanta, cu usoare scaderi in perioadele de ascensiune rapida ale celorlalti candidati, revenind insa mereu in sondaje undeva in intervalul de 20-25% din preferintele electorilor.
  • Conform The New York Times, Mitt Romney este candidatul republican care a adunat cele mai mari fonduri in aceasta campanie, de peste 32 de milioane de dolari (la 1 octombrie), la distanta mare de urmatorul candidat, Rick Perry, care a colectat putin peste 17 milioane de dolari.
  • In ultimul sondaj de opinie realizat in Iowa inaintea alegerilor de noaptea trecuta, Mitt Romney conducea cu 23%, urmat de Ron Paul cu 21% si Rick Santorum cu 15%.