Miliarde de persoane sarbatoresc, sambata, sfarsitul lui 2011 si trecerea in noul an. Spre deosebire de anii anteriori, locuitorii din Samoa s-au numarat printre primii care au sarbatorit evenimentul, dupa ce autoritatile au decis, prin lege, sa stearga o zi din calendar, informeazaBBC News.

Studentii din India intampina noul anFoto: Reuters

Locuitorii din Samoa si Tokelau au fost, anul acesta, alaturi de locuitorii statului insular Kiribati, printre primii care au sarbatorit trecerea in noul an, dupa ce tara-insula si grupul de atoli ce apartine Noii Zeelande au decis, prin lege, sa stearga o zi din calendar. Modificarea doreste sa imbunatateasca relatiile economice cu Asia, Australia si Noua Zeelanda, aflate pe fusuri orare diferite.

Insula Craciunului (Christmas, sau Kiritimati), una din cele 33 de insulite si atoli care fac parte din statul Kiribati, situata la 232 km nord de linia ecuatoriala, a fost primul teritoriu populat la Terrei care a intampinat Noul an, la ora 10.00 GMT (12.00, ora Romaniei). Au urmat, peste o ora, Insulele Solomon, Noua Zeelanda si regatul Tonga.

Desi situate la vest de insula Craciunului, insulele Samoa erau, pana acum, ultimul punct de pe planeta care intra in noul an, intrucat se aflau dincolo de linia internationala de schimbare a datei.

Samoa a anuntat, in mai, decizia de a-si schimba calendarul din ratiuni economice. Grupul de atoli Tokelau a decis, in octombrie, sa urmeze exemplul tarii vecine.Astfel, la miezul noptii de 29 decembrie, locuitorii din Samoa si Tokelau au trecut direct pe 31 decembrie, sarind complet peste ziua de 30 decembrie. Astfel, Samoa a devenit una dintre primele tari care a trecut in noul an, mai degraba decat ultima, cum se intampla pana acum.

Autoritatile din Noua Zeelanda au fost nevoite sa anuleze mai multe evenimente in aer liber din cauza conditiilor meteo nefavorabile. Cu toate acestea, la miezul noptii, (11.00 GMT, 13.00, ora Romaniei), locuitorii din cel mai mare oras al tarii s-au bucurat de focurile de artificii ce au avut loc in apropierea Auckland's Sky Tower.

Australia urmeaza sa isi faca intrarea in noul an la ora 13.00 GMT (15.00, ora Romaniei). Autoritatile din Sydney au anuntat ca au pregatit un spectacol pirotehnic ce i-a costat mai multe milioane de dolari.