Partidul Fidesz al premierului ungar, Viktor Orban, a promovat vineri in Parlament o modificare a Constitutiei care afirma ca Partidul socialist (MSZP) este vinovat pentru crimele comise de fostul partid comunist, relateaza AFP.

Incepand cu 1 ianuarie 2012, data la care va intra in vigoare noua Constitutie, "in calitate de succesor legal, MSZP (Partidul socialist, invingator in trei alegeri democratice, in 1994, 2002 si 2006) este vinovat de crimele fostului regim" comunist, stabileste aceasta lege adoptata cu majoritatea de doua treimi de care dispune Fidesz in Parlament.

Legea stipuleaza ca pensiile catorva supravietuitori dintre fostii lideri comunisti ar putea fi reduse sau chiar desfiintate complet.

Urmeaza apoi o lunga lista a crimelor regimului comunist: "Suprimarea tinerei democratii ungare de la finele celui de-al Doilea Razboi Mondial, cu sprijinul sovietic, uciderea cetatenilor, indatorarea natiunii, munca fortata si tortura cetatenilor, discriminarea persoanelor pe baza originii, a credintei politice sau a spionarii vietii lor private".

MSZP si predecesorul sau, Partidul Socialist al Muncitorilor Ungari, MSZMP, sunt considerati vinovati pentru esecul revoltei din 1956 si a terorii care a urmat.

Partidul socialist este calificat drept o "organizatie criminala" ai carei lideri au "o responsabilitate care nu va disparea niciodata". "MSZP impartaseste aceasta responsabilitate in calitate de mostenitor al patrimoniului MSZMP, gratie legaturilor personale care au asigurat continuitatea" dintre cele doua entitati, spune noua lege.

Deputatii MSZP si ai LMP (verzii, de stanga) nu au participat la sesiunea parlamentara de vineri.

Ironia sortii: numeroase cadre al partidului comunist sunt acum in Fidesz, printre acestia figurand si doi membri ai Comitetului central, Matyas Szürös si Imre Pozsgay, care s-au numarat vineri printre invitatii de onoare ai Fidesz in Parlament.