Iranul va efectua sambata tiruri de rachete cu raza lunga de actiune, in cadrul exercitiilor navale din Golf, a anuntat o agentie de presa semioficiala, in momentul in care Iranul a amenintat cu inchiderea stramtorii Ormuz in cazul in care ii vor fi impuse noi sanctiuni in ceea ce priveste exporturile de petrol, relateaza Reuters.

Iranul detine rachete cu raza lunga de actiune, printre care modelul Shahab-3, care ar putea atinge Israelul si bazele americane din Orientul Mijlociu.

Saptamana trecuta, amenintarea de inchidere a stramtorii strategice Ormuz, prin care tranziteaza 40% din traficul mondial de petrol, a determinat o majorare a tensiunilor dintre Iran si Statele Unite.

"Marina iraniana va testa cateva tipuri de rachete, inclusiv cu raza lunga de actiune, sambata, in Golful Persic", a spus amiralul Mahmoud Mousavi, comandant adjunct al marinei, pentru agentia de stiri Fars.

Statele Unite si Israelul au afirmat recent ca nu exclud o actiune militara impotriva Iranului, daca masurile diplomatice nu reusesc sa rezolve disputele legate de programul nuclear al Teheranului.

Iranul a precizat ca nu va ezita sa replice, in eventualitatea unui atac militar.

"Tirurile cu aceste rachete sunt partea finala a exercitiilor navale", a precizat Mousavi, adaugand: "Faza finala a exercitiului este pregatirea marinei pentru confruntarea cu un inamic in situatie de razboi".