Noi drone asemanatoare unor elicoptere, dotate cu camere de 1,8 gigapixeli, vor fi dezvoltate de armata Statelor Unite, transmite BBC. Armata a declarat ca noua tehnologie promite “o capacitate fara precedent de a urmari si de a monitoriza activitatea de la sol”.

Armata a mentionat, intr-o declaratie, ca trei dintre dronele echipate cu senzori urmeaza sa fie testate in Afganistan in lunile mai sau iunie. Boeing este primul producator de drone, insa firmele pot licita pentru fabricarea altor modele.

“Aceste aeronave vor fi trimise pe teren pe o perioada de pana la un an, ca o modalitalitate de a valorifica lectiile invatate si pentru a fi directionate intr-un program de inregistrare”, a afirmat locotenent-colonelul Matthew Munster, manager la o divizie de modernizare a echipamentelor aeriene in cadrul armatei SUA.

Sistemele Hummingbird sunt capabile sa decoleze vertical, ceea ce inseamna ca accesul la pista nu mai e necesar. Armata a confirmat, de asemenea, ca dronele au capacitatea de a survola intr-un punct fix. Testele de zbor vor fi efectuate in Arizona, la inceputul acestui an, inainte ca dronele sa fie trimise in Orientul Mijlociu.

Noua tehnologie prevede camere de 1,8 gigapixeli, cel mai mare senzor video folosit in misiuni tactice. Senzorul video are o rezolutie de 900 de ori mai mare decat o camera de doi megapixeli. Sistemul poate furniza fluxuri video in timp real, de pana la zece cadre pe secunda.

Armata SUA a explicat ca senzorul video este suficient de puternic pentru a detecta oameni si vehicule de la altitudini de peste 6000 de metri, de-a lungul unei suprafete de 168 de kilometri patrati. Vehiculele, oamenii si alte obiecte pot fi detectate chiar daca se deplaseaza in directii diferite.

In timp ce armata Statelor Unite discuta despre avantajele dronelor fara pilot, care colecteaza informatii valoroase pentru trupele de la sol, programul ramane unul controversat. Pakistanul a criticat in nenumarate randuri atacurile dronelor care au ucis 24 de oameni dintre trupele sale in luna noiembrie, de la granita cu Afganistan.

Oficialii iranieni au capturat, de asemenea, o astfel de aeronava de supraveghere pe care au refuzat s-o mai returneze Statelor Unite.