Garzile de securitate din Ungaria nu au reusit sa convinga un grup de persoane aflate in greva foamei sa se retraga de la intrarea principala a televiziunii de stat MTV, relateaza BBC. Cinci manifestanti, intre care si doi angajati ai televiziunii publice ungare, se afla in greva foamei inca de pe 10 decembrie. Angajatii au explicat ca au existat piedici in desfasurarea activitatii lor din partea editorilor care sustin guvernul.

Angajatii aflati in greva foamei s-au hranit numai cu ceai si supa, protestul lor facand parte dintr-un sir mai lung de manifestatii impotriva politicii mass-media a guvernului.

Doi angajati ai MTV au fost concediati de organizatie in aceasta saptamana. Garzile de securitate au incercat, de asemenea, sa mute tabara din fata sediului televiziunii, alcatuita din cort, scaune si pancarte.

Sustinatorii, inclusiv deputatii opozitiei din Partidul Socialist, s-au intalnit cu protestatarii si au ajuns la o intelegere cu sefii postului public de televiziune, tabara protestatarilor fiind mutata cativa metri mai departe, pentru a asigura iesirea in siguranta din cladire in caz de urgenta.

“Vom ramane aici pana cand cererile noastre vor fi indeplinite”, a declarat unul dintre angajatii MTV, Balazs Nagy Navaroo.

Angajatii aflati in greva foamei cer concedierea a cinci editori TV, acuzati de partizanat politic in programele de stiri zilnice. Unul dintre editorii TV, Gabor Elo, a fost concediat inainte de Craciun. Intr-un raport difuzat pe 3 decembrie, fata lui Zoltan Lomnici, critic la adresa guvernului conservator al lui Viktor Orban, a fost acoperita, pentru a nu aparea pe ecran alaturi de persoana intervievata.

Ungaria si prim-ministrul Viktor Orban sunt criticati din cauza legislatiei mass-media, persoane loiale guvernului au fost numite in autoritatea de supraveghere a presei, in timp ce zeci de jurnalisti din radioteleviziunea publica au fost concediati sau scosi fortat la pensie.