BBC a fost acuzata pentru a doua oara in ultima luna de sexism, dupa ce a ales-o pe ursoaica panda Sweetie in lista celor mai reprezentative figuri feminine din 2011, noteaza Reuters. Saptamana trecuta, corporatia a fost criticata pentru ca a ales personalitatea sportiva a anului dintr-o lista scurta formata exclusiv din barbati.

Ursoaica Tian TianFoto: Reuters

Ursoaica Tian Tian, sau Sweetie, a fost adusa la inceputul lunii la gradina zoologica din Edinburgh, unde a fost imprumutata de un zoo din China, eveniment puternic mediatizat.

Insa alegerea ei pentru topul feminin al BBC - care desemneaza 12 femei importante ale anului, cate una pentru fiecare luna - pentru luna decembrie a provocat un val de postari negative pe retelele de socializare.

"Deci BBC nu a putut sa gaseasca o femeie pentru personalitatea sportiva a anului, dar au gasit o panda pentru o fata feminina din 2011", a scris pe twitter fostul vicepremier britanic John Prescott.

Corporatia a fost criticata si pentru ca o patrime din "feţele feminine" ale anului au fost alese pentru ca s-au maritat. Lista le include pe noua cumnata a Printului William, Pippa Middleton, sud-africana Charlene Wittstock care s-a casatorit cu Printul Albert de Monaco sau Ducesa de Alba, miliardara in varsta de 85 de ani din Spania, care s-a maritat cu un functionar cu 24 de ani mai tanar.

In top se regaseste si Nafissatou Diallo, menajera de 32 de ani de la Hotelul Sofitel din New York care l-a acuzat pe fostul director FMI Dominique Strauss-Kahn, provocand cel mai mare scandal sexual al anului.

Bob Chaundy, jurnalistul care a scris materialul pentru BBC, a reactionat pe Twitter: "Nu am ales eu fetele de femei, doar am scris despre ele. Am insa doi ochi vineti de la sotie."

BBC a atras atentia ca nu este prima data cand un animal apare in topul figurilor anului.

"Includerea ursoaicei Sweetie a fost o adaugare relaxata, glumeata in lista, si nu este prima data cand un animal apare in lista. In 2009, Crapul Benson, un peste urias, a aparut pe lista pentru luna august la figuri masculine, iar Porcul Peppa a aparut pe lista feminina la luna aprilie anul trecut", a precizat BBC intr-un comunicat.