Presedintele kirghiz, Almazbek Atambaiev, a afirmat joi ca baza militara a Statelor Unite din Kirghistan, strategica pentru operatiunile Washingtonului in Afghanistan, este "foarte periculoasa" pentru tara si si-a reafirmat intentia de a o inchide in 2014.

"A mentine o baza militara intr-un aeroport civil este periculos. I-am spus partii americane: ori plecati in 2014, ori va faceti un centru de tranzit civil cu Rusia sau cu o alta tara", a spus acesta, intr-o conferinta de presa.

"A mentine o baza militara chiar si pentru 150 de milioane de dolari (...) este foarte periculos", a subliniat acesta, adaugand ca aceasta baza ar putea deveni o tinta.

La inceputul lunii noiembrie, Atambaiev declarase ca SUA trebuie sa paraseasca aceasta baza dupa 2014.

SUA inchiriaza in aceasta fosta republica sovietica din Asia centrala o baza aeriana pe aeroportul din Manas, in apropierea capitalei Bishkek, prin care tranziteaza in fiecare luna zeci de mii de oameni angajati in operatiunile din Afghanistan.

Manas, unde se afla 1.200 de soldati americani, este de asemenea esentiala pentru aprovizionarea cu carburant a avioanelor angajate in conflictul cu talibanii.

NATO a decis sa-si retraga toate trupele din Afghanistan pana la finele anului 2014.

Rusia exploateaza si ea in Kirghistan patru baze militare, printre care baza aeriana Kant, in apropiere de Bishkek, in cadrul Tratatului de securitate colectiva care reuneste Moscova si fostii sai sateliti.