In Coreea de Nordse desfasoara miercurifuneraliigrandioasepentru fostul liderKimJong-Il, carear trebui sa fieo ocazie de aoferio demonstratiede loialitate fata deregimul de la Phenian side mostenitorulsau, scrie presa internationala.

Isterie la inmormantarea lui Kim Jong-ilFoto: Reuters

Urmareste aici transmisia LIVE a funeraliilor

Ceremonia de ramas bun de la liderul nord-coreean Kim Jong-Il a inceput miercuri la Phenian, a anuntat agentia de stat rusa Itar-Tass, singura agentie de presa rusa cu birou in Coreea de Nord. Prima faza a evenimentului a inceput in Mausoleul Kumsusan din Phenian, unde trupul neinsufletit al fostului lider a fost asezat intr-un sicriu de sticla, scrie agentia.

Ceremonia al carei program nu a fost facut public a inceput la ora locala 10:00 (0100 GMT), adauga agentia rusa.

Televiziunea publica a inceput sa difuzeze imagini cu funeraliile lui Kim Jong-il miercuri, la ora locala 14:00 (07:00 ora Romaniei).

In primele imagini se putea vedea o limuzina neagra arborand un portret gigant al liderului decedat, trecand printre zeci de mii de militari. Televiziunea a spus ca imaginile sunt difuzate in direct.O coloana de automobile care vor insoti sicriul lui Kim Jong-Il va rula apoi pe strazile din Phenian.

Televiziunea publica arata sute de mii de oameni care stau in frig si ninsoare si plang in hohote dupa liderul lor. De 11 zile de cand Kim Jong-il a incetat din viata, isteria nationala a atins cote de neimaginat. Oamenii care treceau pe la catafalcul liderului se tavaleau pur si simplu, in lacrimi.

Televiziunea nord-coreeana difuzeaza emisiuni dedicate funeraliilor, precum si imaginile cu fiul cel mai mic si succesorul desemnat al lui Kim Jong-Il care ii aduce un ultim omagiu tatalui.

Sute de mii de nord-coreeni sunt asteptati miercuri pe strazile din Phenian la ceremonia al carei program este necunoscut, regimul actual furnizand putine informatii. Nord coreenilor care lucreaza in afara tarii li s-a cerut sa revina in tara in aceasta zi si sa participe la ceremonii.