Doi jurnalisti suedezi au fost condamnati la 11 ani de inchisoare in Etiopia, pentru ca ar fi intrat ilegal in tara si ar fi sprijinit activitati teroriste, informeaza BBC.

Martin Schibbye si Johan Persson au fost capturati de fortele armate etiopiene in iulie, dupa ce au intrat in Etiopia din Somalia, impreuna cu rebeli ai Frontului Eliberarii Nationale din Ogaden, considerata terorista de autoritatile etiopiene.

Cei doi au admis faptul ca au intrat in contact cu rebelii si ca au patruns ilegal in tara, insa sustin ca numai asa puteau sa investigheze implicarea unei companii petroliere suedeze in regiune, Lundin Petroleum, din managementul careia ar fi facut parte actualul ministru de externe de la Stockholm, Carl Bildt.

Presedintele Uniunii Jurnalistilor din Suedia, Jonas Nordling, a declarat ca motivatiile din spatele condamnarii sunt politice, autoritatile incercand astfel sa blocheze accesul jurnalistilor intr-o regiune in care s-ar fi comis in mod repetat incalcari ale drepturilor omului.