Circa 2.000 de persoane au fost eliberate din inchisorile cubaneze, dupa ce vineri presedintele Raul Castro a anuntat o amnistie fara precedent pentru 3.000 de detinuti, din motive umanitare, in timp ce unii prizonieri exclusi au protestat, relateaza AFP.

"Aproximativ 2.000 detinuti au parasit deja inchisorile in cele 15 provincii ale tarii, majoritatea fiind condamnati pentru delicte minore", a afirmat Elizardo Sanchez, directorul Comisiei cubaneze pentru drepturile omului si reconciliere nationala, aflat in ilegalitate.

"Caracterul atat de limitat al amnistiei" a provocat "proteste" in anumite inchisori, "cel mai puternic" dintre ele la Inchisoarea Nationala din Boniato, in provincia Santiago de Cuba, la 900 de kilometri est de Havana, unde "aproximativ zece detinuti si-au cusut gura si au intrat in greva foamei", a precizat el.

"Alte proteste au fost raportate, insa de mai mic impact, in alte inchisori".

Comisia, tolerata de autoritati, a estimat ca exista circa 70.000-80.000 detinuti (la 1,5 milioane de locuitori), de amnistie beneficiind 4% dintre ei.

Raul Castro a anuntat vineri o amnistie fara precedent, a aproape 3.000 de detinuti, dintre care 86 straini, reafirmandu-si vointa de a promova "lent" o reforma a legii imigratiei, relaxand restrictiile de calatorie impuse cubanezilor de o jumatate de secol.

Insa masura nu i se va aplica si americanului Alan Gross, desi condamnarea acestuia, in martie, la 15 ani de inchisoare, constituie un obstacol major in calea ameliorarii relatiilor dintre Statele Unite si Cuba.

Sancez a dezvaluit ca printre persoanele eliberate la sfarsitul acestei saptamani, de Craciun, se afla si medicul Carlos Martinez, condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru "dezvaluirea de secrete de stat", dupa ispasirea a patru ani de detentie.

Potrivit lui Sancez, acest medic este singurul detinut politic amnistiat.

Autoritatile cubaneze, care au dezmintit numarul de detinuti amnistiati prezentat de Comisie, nu au comunicat nimic in legatura cu eliberarile si nici despre eventuale tulburari in inchisori.