Desi Germania si Rusia au devenit democratii moderne si adepte ale economiei de piata, NATO se teme in continuare de o posibila reinviere a statelor sovietic si nazist, a declarat vicepremierul rus Dmitri Rogozin, fost reprezentant permanent al Rusiei la NATO, informeaza Russia Today.

Acesta a declarat intr-o intalnire cu fortele aeriene din zona Krasnoznamensk ca indiferent de tipul de sistem politic din Rusia, blocul militar euro-atlantic nu isi va schimba atitudinea: “Indiferent ce ar fi Rusia - imperiu, stat comunist sau democratic - ei ne vad cu aceiasi ochi cu care ne-au vazut si in secolele precedente.”

Aceeasi atitudine se aplica si Germaniei, cea mai mare si cea mai puternica economie din Uniunea Europeana. “Relatia cu Germania ramane complicata, pentru ca inca se tem. Nemtii nu au decat batalioanele parte a fortelor NATO, o armata care de fapt nu exista, ci doar uneste fortele nationale ale mai multor state pentru unele operatiuni”.

Saptamana aceasta, presedintele Medvedev l-a numit pe Rogozin vice-prim-ministru responsabil cu apararea.

Rogozin a explicat ca NATO inca se bazeaza pe principii de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial: NATO continua sa opereze dupa vorbele Secretarului General Lord Ismay: “America inauntru, Germania dedesubt si Rusia afara. Asta inseamna control asupra militarismului german. Ei inteleg ca Germania se poate oricand transforma intr-o forta care sa adune Europa in jurul ei”.

Multe voci in Germania cer crearea unei armate europene care sa inlocuiasca treptat NATO, care este adesea considerat ca fiind invechit. Guido Westerwelle, ministrul de externe german, a declarat anul trecut la Conferinta de Securitate de la Munchen ca Germania ar dori formarea unei armate Europene, sub control parlamentar.

In acelasi timp, coform lui Rogozin, America isi continua prezenta pe continentul European, in timp ce Rusia este tinuta la distanta. “America trebuie neaparat reprezentata in Europa, dar Rusia trebuie tinuta la distanta - cu cat mai departe, cu atat mai bine.

Aceasta formula face necesar ca Rusia sa fie vigilenta la ce se intampla in spatele scenei in blocul militar condus de SUA. “Misiunea diplomatilor rusi este exact opusul: sa fie tot timpul prezenti si sa nu-i lase pe americani sa fie singuri cu europenii”.

Legat de controversatul proiect al scutului de aparare anti-racheta, Rogozin a declarat ca “NATO nu are asemenea tehnologii sau exeprienta, nu inteleg ce se intampla si nu inteleg ca NATO, aliatii europeni ai Americii, nu sunt decat un scut si un miel dat spre taiere”.

Rogozin a ironizat Romania pentru permiterea amplasarii de componente ale sistemului de aparare pe teritoriul sau, spunand ca fortele locale nu vor avea nici un control asupra instalatiilor: “Am examinat intelegerea pe care americanii au semnat-o cu romanii. Romanii poate cred ca sunt importanti ca operatori ai sistemului, dar nici macar comandantul roman al bazei nu are voie sa intre mai departe de hol. El va trebui sa viziteze punctul de control de fiecare data, pentru simplul fapt ca aceasta baza este una americana, nu NATO”.

Conform vice-prim-ministrului, “americanii au inventat o poveste conform careia Europa nu se poate descurca fara ei, iar rezultatul nu este atat de benefic pentru europeni. Acestia au devenit ostateci si tinte ale unor atacuri de retaliere, fara ca macar sa aiba acces la tehnologiile americane”.

Rogozin a afirmat ca exista o ironie foarte puternica in intreaga situatie, din moment ce contributiile tarilor occidentale au permis dezvoltarea unor astfel de sisteme, care raman totusi sub control american.