Libia si-a sarbatorit sambata independenta, pentru prima data de la preluarea puterii, in 1969, de catre Muammar Gaddafi, alungat si apoi ucis de o revolta ce s-a transformat in razboi civil, informeaza AFP.

Seful Consiliului National de Tranzitie (CNT) libian, Mustafa Abdul Jalil, a lansat un nou apel la unitate si reconciliere cu ocazia celei de-a 60-a aniversari a independentei, proclamata la 24 decembrie 1951 de regele Idris, la Benghazi.

Benghazi, al doilea oras al tarii, situat la circa 1.000 de kilometri est de Tripoli, a devenit in februarie leaganul revoltei impotriva regimului condus de colonelul Gaddafi.

"Toata lumea ne asteapta la cotitura", a declarat Abdul Jalil in fata membrilor guvernului si a unor personalitati libiene, cerandu-le compatriotilor sai sa alunge resentimentele si razbunarea si sa lucreze mana-n mana pentru a construi o tara unita.

"Iertarea trebuie sa marcheze viitoarea relatie dintre libieni (...) Libia viitorului trebuie construita pe principiul egalitatii, nu al regionalismului", a mai adaugat el.

Premierul Abdel Rahim al-Kib a mentionat, al randul sau, ca "interesele locale trebuie puse dupa cele nationale".

Noile autoritati libiene se confrunta cu numeroase provocari, printre care cea a reconcilierii dupa un razboi civil de cateva luni care a lasat securitatea in mainile diverselor militii, dintre care unele puternic inarmate.

Data independentei Libiei a fost stearsa din calendarul oficial in timpul celor 42 de ani ai regimului Gaddafi, care nu sarbatorea decat lovitura de stat care l-a adus pe colonel la putere, 1 septembrie 1969.