Crestinii din lumea intraga incep sambata sa celebreze sarbatoarea Craciunului. De data aceasta, sarbatorile din Tara Sfanta, aflata in centrul unei regiuni arabe in plina revolta, sunt marcate de avansul miscarilor islamiste, care ingrijoreaza crestinii din Orient, relateaza AFP.

Zeci de mii de pelerini au mers in zori spre orasul Bethleem (Cisiordania), incarcat cu ghirlande si steaguri albe si galbene ale Vaticanului si cu drapelele nationale palestiniene.

Patriarhul latin al Ierusalimului, monseniorul Fouad Twal, cea mai inalta autoritate catolica romana in Tara Sfanta, si-a facut intrarea solemna in orasul natal al lui Hristos la mijlocul dupa-amiezii. Aproximativ 50.000 de vizitatori sunt asteptati in acest week-end la Bethleem.

In 2010, orasul leagan al crestinismului a primit peste 1,5 milioane de turisti iar locurile sfinte ale crestinatatii peste 3 milioane (un numar record).

Un imens brad artificial - adus din China - a fost ridicact in piata, unde turistii se amesteca alaturi de populatia locala, inclusiv musulmani, intr-o multime vesela.

Pe fatada moscheii Omar un portret gigantic al lui Yasser Arafat, liderul istoric al miscarii nationale palestiniene, vegheaza asupra multimii.

Monseniorul Twal, in varsta de 71 de ani, va conduce, incepand cu ora 21,00 GMT, traditionala slujba de la miezul noptii, in prezenta presedintelui Autoritatii palestiniene, Mahmoud Abbas.

In mesajul de Craciun, patriarhul a evocat Primavara araba si situatia "preocupanta" a crestinilor din regiune.

In Egipt si in Tunisia, unde miscarile populare au inlaturat dictaturile care conduceau cele doua tari de decenii intregi, partidele islamiste au fost marii castigatori ai alegerilor. In Libia si in Siria, islamistii par si ei favoritii populatiei.

Aceste vesti nu sunt foarte incurajatoare pentru comunitatea crestina din zona, aflata deja in declin in urma emigrarii si a razboaielor succesive.

"Intotdeauna am aparat schimbarea pentru mai multa democratie si pentru libertate. Mi-am dorit chiar ca in mai mlte randuri crestinii sa nu se excluda din acecste miscari. Acestea fiind spuse, imi doresc cu ardoare sa fie respectate drepturile omului si demnitatea fiecaruia", a subliniat Twal.

"Imi doresc ca autoritatile competente sa poate calma spiritele, fara violenta, si sa protejeze minoritatile care sunt parte integranta a acestor popoare. Trebuie profitat de aceste vremuri pentru a construi o noua societate, bazata pe o cetatenie egala pentru toti", a pledat acesta.

Armata israeliana a relaxat masurile de securitate pentru a facilita calatoria pelerinilor crestini, printre care se numara palestinieni din teritoriile ocupate si arabi israelieni, in perioada Craciunului.

Bethleem se afla dincolo de bariera de securitate ridicata de Israel in Cisiordania si pe care palestinienii o numesc "zidul apartheidului".