Premierul turc Tayyip Erdogan a acuzat Franta de genocid in Algeria, in anii '40 si '50, adaugand ca tatal presedintelui Nicolas Sarkozy ar fi avut informatii directe despre "masacrele" realizate de trupele franceze pe teritoriul algerian, transmite Reuters. Reactia sefului Executivului de la Ankara a venit la o zi dupa ce deputatii francezi au aprobat propunerea legislativa care incrimineaza negarea genocidelor, inclusiv a celui armean, din 1915-1916.

Protest in fata ambasadei Frantei de la AnkaraFoto: Reuters

"In Algeria, incepand din 1945, circa 15% din populatie a fost masacrata de francezi. Acesta este un genocid", a declarat Erdogan in timpul unei interventii in direct la televiziunea de stat.

"Daca presedintele francez, Domnul Sarkozy, nu stie despre acest genocid, ar trebui sa mearga si sa-si intrebe tatal, Paul Sarkozy. Tatal sau a slujit in Legiunea franceza in Algeria, in anii '40. Sunt sigur ca are sa-i spuna o multime de lucruri fiului sau despre masacrele franceze in Algeria", a declarat premierul turc.

Vineri, Erdogan a promis, de asemenea, sa ia mai multe masuri, "atata timp cat atitudinea franceza este mentinuta", fara insa sa elaboreze. Joi, premierul Erdogan a condamnat votul deputatilor francezi, l-a rechemat pe ambasadorul turc in Franta si a anulat toate intalnirile economice, politice si militare intre cele doua tari.

"Votul din Parlamentul Frantei ne-a aratat cat de periculoase au devenit rasismul, discriminarea si Islamofobia in Franta si Europa", a spus Erdogan.

Proiectul de lege adoptat de deputatii francezi prevede o pedeapsa de un an de inchisoare si o amenda de 45.000 de euro pentru orice negare publica a unui genocid recunoscut prin lege. Franta recunoaste doua genocide, cel al evreilor din cel de-al Doilea Razboi Mondial si cel al armenilor, dar pana in prezent nu pedepsea decat negarea primului.

Pentru a fi adoptat definitiv, textul urmeaza sa fie aprobat si de Senat, la o data care nu a fost inca fixata.

Franta a recunoscut in 2001 existenta unui genocid al armenilor in perioada 1915 - 1917, in care si-ar fi pierdut viata 1,5 milioane de oameni.

Turcia recunoaste ca pana la 500.000 de armeni si-au piedut viata in timpul luptelor si a deportarii lor fortate spre Irak, Siria si Liban, pe atunci provincii musulmane, dar aceste evenimente nu ar fi reprezentat o actiune de exterminare.

Desi a trecut aproape un secol de la moartea sutelor de mii de armeni, guvernele care s-au succedat la putere in Ankara si marea majoritate a turcilor afirma ca acuzatia de genocid este o insulta la adresa natiunii lor.

Armenii afirma ca 1.5 milioane de persoane au fost ucise de turci.

Peste 20 de tari au recunoscut oficial genocidul armenilor de catre turci.