Natura a adus un omagiu memoriei fostului lider nord-coreean Kim Jong-il, cand o furtuna de zapada s-a declansat pe un munte sacru, apoi s-a oprit si semnatura dictatorului a aparut pe munte, iar o pasare a venit sa-si prezinte omagiile, sustine agentia de presa a regimului comunist, citata de AFP.

Nord-coreenii il jelesc pe Kim Jong-ilFoto: Reuters/KCNA

De cand Kim Jong-il a murit sambata, mai multe fenomene naturale ciudate au fost observate in tara. Potrivit agentiei de stiri de stat KCNA, gheata de pe lacul Chon, situat pe Muntele Paektu, s-a spart "atat de zgomotos, incat a zguduit Raiul si Pamantul", in timp ce o furtuna de zapada se declansa, transmite BBC.

Muntele Paektu este situat in partea de nord a Coreei de Nord, in apropiere de frontiera chineza. Este considerat sacru de nord-coreeni deoarece fondatorul tarii, Kim Il-sung, tatal lui Kim Jong-il, a organizat acolo o tabara a gherilei antijaponeze in perioada colonizarii Coreei de catre Japonia.

KCNA scrie ca furtuna de zapada s-a oprit brusc marti dimineata, lasand soarele sa lumineze varful acoperit de zapada. In acel moment, "scrisul lui Kim Jong-il a aparut pe munte", transmitand mesajul 'Muntele Paektu, munte sacru al revolutiei', a povestit agentia, precizand ca fenomenul a durat pana spre seara.

Istoriografia oficiala a regimului sustine ca Kim Jong-il s-a nascut pe acest munte in 1942. Potrivit istoricilor straini, liderul mort saptamana trecuta s-a nascut in realitate in Siberia, unde tatal sau a fugit din calea trupelor japoneze.

KCNA relateaza o alta "minune a naturii" produsa marti in apropierea unei statui a fondatorului tarii, Kim Il-sung, in orasul Hamhung (nord-est): "Un cocor japonez a zburat de trei ori in jurul statuii inainte de a se aseza pe un copac. Cocorul a ramas nemiscat mult timp, cu capul plecat, inainte de a zbura spre Phenian".

Vazand acest fenomen, mai multi oficiali locali au afirmat ca "acel cocor parea intristat de moartea lui Kim Jong-il, fiul cerului".

Fondatorul tarii si fiul sau fac obiectul unui cult al personalitatii care ii ridica aproape la nivel divin.

Agentia de presa oficiala KCNA a dat asigurari miercuri ca 5 milioane de locuitori ai capitalei Phenian s-au inghesuit in 24 de ore sa-i aduca un omagiu lui Kim Jong-il. Populatia Coreei de Nord este de 24 de milioane de persoane.

Un expert sud-coreean a afirmat ca nord-coreenii trebuie sa-si prezinte omagiile de trei ori pe zi fata de liderul defunct, pentru a-si arata loialitatea fata de dinastia comunista.