Noul sef al guvernului spaniol, conservatorul Mariano Rajoy, l-a numit in postul crucial de ministru al Finantelor pe Luis de Guindos, in varsta de 51 de ani, care a fost, in perioada 2006 - 2008, directorul bancii Lehman Brothers pentru Spania si Portugalia, scrie AFP.

Lehman Brothers a falimentat in data de 15 septembrie 2008, moment care a semnalat inceperea celei mai mari crize financiare de la cel de-al doilea Razboi Mondial.

Primul ministru a anuntat joi numele celor 13 ministri ai sai, care au ca obiectiv sa lupte impotriva crizei cu care se confrunta Spania.

Potrivit cotidianului de centru stanga El Pais, Mariano Rajoy, in varsta de 56 de ani, a format o echipa dupa chipul si asemanarea sa, mai degraba centrista, dupa victoria Partidului Popular in alegerile legislative din 20 noiembrie.

"Guvernul este pregatit sa lupte impotriva unei crize fara precedent", scrie cotidianul ABC.

Dar, cu "un buget mai redus ca niciodata, va trebui sa aplice masuri mai ingrate ca niciodata".

Consiliul ministrilor urmeaza sa adopte masuri economice de urgenta in data de 30 decembrie.

Mariano Rajoy a anuntat deja noi reduceri bugetare pentru 2012 in sectorul public, in valoare de cel putin 16,5 miliarde de euro, in incercarea de a limita deficitul tarii.

Un alt post esential, cel de ministru al Trezoreriei si Administratiei publice, ii va reveni lui Cristobal Montoro, 61 de ani, care va avea in sarcina si reducerea cheltuielilor, intr-o economie amenintata de recesiune si care se confrunta cu un somaj record de 21,52%.

Doar patru femei au fost numite ministru, dar una dintre ele, Soraya Saenz de Santamaria, cea mai tanara persoana din cabinet, la doar 40 de ani, va ocupa posturile strategice de vicepremier si de purtator de cuvant al Guvernului.