Un tribunal etiopian a condamnat doi jurnalisti suedezi la inchisoare pentru acte de terorism, dupa ce acestia au trecut ilegal frontiera alaturi de un grup de rebeli somalezi, informeaza The Guardian.

Pedeapsa maxima ar putea fi de 15 ani petrecuti in spatele gratiilor, iar sentinta finala va fi pronuntata saptamana viitoare. Cei doi au ajuns in Etiopia ca parte a unei calatorii mai ample, care a inceput la Londra si a inclus ca destinatii Kenya si Somalia. Johan Persson si Martin Schibbye au fost capturati de fortele armate etiopiene in urma cu sase luni, in timpul unei confruntari cu rebelii somalezi din provincia Ogaden, considerati terorista de autoritatile etiopiene.

Presedintele Uniunii Jurnalistilor din Suedia, Jonas Nordling, a declarat ca motivatiile din spatele condamnarii sunt politice, autoritatile incercand astfel sa blocheze accesul jurnalistilor intr-o regiune in care s-ar fi comis in mod repetat incalcari ale drepturilor omului.

Cei doi jurnalisti investigau implicarea unei companii petroliere suedeze in regiune, Lundin Petroleum, din managementul careia ar fi facut parte actualul ministru de externe de la Stockholm, Carl Bildt.

Mai multe organizatii pentru drepturile omului care au urmarit procesul celor doi jurnalisti au afirmat ca decizia are motivatii politice si ca singura vina a ziaristilor este trecerea ilegala a frontierei cu Somalia, departe de acuzatiile de terorism care le sunt aduse.