Autoritatile de la Ankara au avertizat Franta cu represalii in cazul in care parlamentul din Hexagon va vota o lege prin care va fi pedepsita negarea genocidului armenilor de catre Imperiul Otoman, informeaza The Guardian. Legea a fost propusa de un membru al partidului de dreapta a lui Nicolas Sarkozy si prevede sanctiuni ce includ un an de inchisoare si o amenda de 45.000 de euro.

Toate partidele franceze sustin propunerea legislativa, iar reactiile Turciei au fost extrem de puternice: premierul Erdogan a amenintat cu retragerea ambasadorului turc la Paris si cu expulzarea ambasadorului francez la Ankara, amintind si de trecutul “murdar si sangeros” al Frantei in Rwanda si Algeria.

Mai multi parlamentari si oameni de afaceri turci au vizitat capitala franceza in ultima perioada pentru a sustine respingerea legii, punand in discutie contractele din domeniul energetic dintre cele doua state si cumpararea de avioane Airbus de catre compania aeriana Turkish Airlines. Dincolo de relatiile economice dintre cele doua tari, Turcia este un aliat important al Frantei in Orientul Mijlociu, mai ales in zone tensionate precum Iranul si Siria.

Sarkozy a cerut Ankarei in repetate randuri sa recunoasca genocidul armean, evocand masacrele otomane comise in 1915 si 1916 in Turcia, si in care si-au pierdut viata mai multe sute de mii de oameni.

Turcia recunoaste ca intre 300.000 si 500.000 de persoane au pierit in aceasta perioada, dar spune ca nu au fost victimele unei campanii de exterminare, ci ale haosului ultimilor ani ai Imperiului Otoman. Armenia sustine ca de fapt ar fi fost vorba de un genocid in care au murit peste un milion si jumatate de oameni.

Inainte de alegerea sa in 2007, candidatul Sarkozy promisese reprezentantilor puternicii comunitati armene din Franta, estimata la o jumatate de milion de persoane, sa sustina votarea unui text de lege care condamna negarea genocidului din 1915.