Dupa moartea lui Kim Jong-Il, Coreea de Nord va trece de la dictatura exercitata de un singur lider la o forma de conducere colectiva a tarii, desi fiul sau, Kim Jong-Un (a carui varsta nu este cunoscuta exact - 27, 28 sau 29 de ani) va fi cel aflat in frunte, a declarat pentru Reuters o sursa apropiata de Phenian si Beijing.

Kim Jong-un, alaturi de armata, la catafalcul tatalui sauFoto: Reuters/ captura ecran

Sursa a adaugat ca armata, care incearca sa dezvolte arsenal nuclear, a depus juramant lui Kim Jong-un, cel care continua dinastia Kim la conducerea tarii comuniste de la formarea acesteia dupa cel de-al doilea razboi mondial.

Reuters precizeaza ca sursa care a oferit informatiile a prezis corect evenimente legate de Coreea de Nord in trecut, inclusiv primul test nuclear in 2006.

Mai multi analisti au anticipat ca dupa moartea lui Kim Jong-il, Phenianul va fi condus de un grup de mai multe persoane, pentru prima data din 1948.

Situatia pare stabila in Coreea de Nord. Intrebata de posibilitatea unei lovituri de stat, sursa a raspuns: "Este putin probabil. Armata a depus juramant de supunere lui Kim Jong-un".

Conducerea colectiva va fi formata din tanarul urmas, unchiul sau si armata.

Jan Song-thaek, 65 de ani, cumnatul lui Kim Jong-il, este vazut ca puterea din "spatele tronului", impreuna cu sotia sa Kim Kyong-hui, sora lui Kim Jong-il. Astfel este considerat si Ri Yong-ho, "vedeta" armatei si generalul cu cel mai inalt grad.

"Stiu ca tanarul Kim a reusit sa isi consolideze un grup de sustinatori in jurul sau, din generatia sa. Deci nu sunt numai varstnici care il sustin. Acesti tineri suporteri vor iesi in fata in curand", a precizat presedintele Asociatiei de Studii Nord-coreene din Seul.

Acesta a afirmat ca "grupul" de conducere a fost pus la punct de fostul dictator, inainte sa moara.