Rusia a anuntat marti ca a testat cu succes o racheta cu raza scurta de actiune care face parte din sistemul sau de aparare antiracheta, o operatiune care intervine pe fondul tensiunilor legate de proiectul scutului antiracheta care urmeaza sa fie dezvoltat de NATO in Europa de Est, relateaza AFP.

"In data de 20 decembrie, la ora 12,01 (08,01 GMT), un tir de racheta interceptoare cu raza scurta de actiune a fost efectuat cu succes", a declarat un oficial al ministerului Apararii, citat de agentiile rusesti de presa.

Obiectivul acestui test, realizat pe poligonul militar rusesc Sary-Shagan din Kazahstan (Asia centrala), a fost confirmarea caracteristicilor tehnice si tactice ale rachetelor cu care sunt dotate fortele aeriene si spatiale de aparare antiracheta, potrivit sursei citate.

Rusia acuza ca proiectul de amplasare a unui scut antiracheta al NATO in Europa de Est, prezentat de Occident drept o initiativa de aparare in fata amenintarilor unor tari precum Iranul, este de fapt indreptat impotriva sa.

Lansat in 2010, acest proiect a devenit unul dintre principalele subiecte de dispute intre Alianta Atlantica si Rusia.

Moscova este iritata de acordurile semnate de mai multe tari apropiate geografic, precum Romania, Polonia si Turcia, prin care se permite amplasarea de rachete interceptoare sau de radare pe teritoriile lor.

Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a amenintat in noiembrie ca va amplasa rachete cu raza scurta de actiune Iskander la Kaliningrad daca Statele Unite vor continua sa puna Rusia in fata "faptului implinit" de amplasare a scutului in Europa.