China, care isi doreste cu orice pret sa evite o destabilizare in Coreea de Nord, a cerut poporului nord-coreean sa se uneasca in spatele noului lider, Kim Jong-Un, in timp ce presedintele chinez a transmis marti personal condoleante, dupa decesul lui Kim Jong-Il, relateaza AFP.

Seful statului chinez a tinut sa se deplaseze la ambasada Coreei de Nord din Beijing, un gest care sta marturie pentru puternicele legaturi dintre cele doua state comuniste.

Strazile din jurul reprezentantei diplomatice nord-coreene au fost inchise cu cateva ore inainte atat pentru masini cat si pentru pietonii care nu erau coreeni de catre un impresionant dispozitiv de securitate.

China, cel mai important dintre rarii aliati ai Coreei de Nord, isi exprimase inca de luni "profundele condoleante" dupa decesul liderului nord-coreean, in urma unei crize cardiace.

Numerosi nord-coreeni care traiesc in China s-au deplasat marti la ambasada cu bratele incarcate de crizanteme, pentru a-si dovedi atasamentul fata de "Iubitul lider".

Ministrul chinez al Afacerilor Externe, Yang Jiechi, a transmis si el un mesaj de simpatie regimului nord-coreean, in cadrul unei intalniri care a avut loc luni seara cu insarcinatul cu afaceri Pak Myong Ho.

"Credem ca, sub conducerea Partidului Muncitorilor din Coreea si a camaradului Kim Jong-Un, populatia din Republica populara democratica Coreea se va suda si isi va gasi taria in durerea sa", a declarat Yang.

Ministrul chinez a discutat telefonic su ministrul sud-coreean al Afacerilor Externe si cu secretarul american de Stat, Hillary Clinton.

Ei "au convenit ca este important sa se mentina pacea si stabilitatea in peninsula coreeana", a declarat purtatorul de cuvant al diplomatiei Chinei, Liu Weimin.

Beijingul nu doreste pentru moment o evolutie politica rapida la vecinul sau iar China se teme ca o destabilizare a situatiei din Coreea ar provoca un aflux de refugiati, spun analistii.

Kim Jong-Il a efectuat mai multe vizite in China, in 2010 si 2011, tara care este principalul sustinator economic al Phenianului.