Autoritatile sanitare franceze vor solicita, pana la sfarsitul saptamanii, inlaturarea implanturilor mamare marca PIP in cazul a 30.000 de femei care au ales acest produs, dupa depistarea mai multor cazuri de cancer, scrie Liberation, in editia de marti, citata de AFP.

"Inainte de sfarsitul saptamanii, autoritatile vor cere tuturor femeilor care au proteze mamare marca PIP sa renunte la ele. Protezele, concepute plecand de la un gel neconform, se pot destrama si pot provoca, in afara de inflamatii, cancer", anunta cotidianul.

Opt cazuri de cancer au fost semnalate la pacientele care aveau proteze mamare PIP si care s-au defectat, anuntase in 15 decembrie profesorul Jean-Yves Grall, un oficial al ministerului Sanatatii.

Intre aceste opt cazuri, cinci cancere la san au fost semnalate, precum si un caz de limfom rar la san (soldat cu deces), un caz de limfom la amigdale si un caz de leucemie, a precizat atunci profesorul Grall.

Guvernul a confirmat ca va anunta pana la sfarsitul saptamanii planul de actiune referitor la aceste proteze.

"Urgent este ca toate femeile care au proteze PIP sa revina la chirurgii lor", a precizat purtatorul de cuvant al guvernului, Valerie Pecresse.

Justitia, care a primit peste 2.000 de plangeri din partea purtatorilor de proteze mamare PIP, a dechis o ancheta pentru "rani si omucidere involuntara".