Japonia a ales avionul american de vanatoare F-35 pentru echiparea fortelor sale de autoaparare, in detrimentul altor doua aparate, unul american si celalalt european, mai ieftine, a anuntat marti agentia japoneza de presa Jiji, citata de AFP.

Decizia, aprobata de guvern dupa o reuniune a Consiliului de securitate nationala, intervine a doua zi dupa anuntul mortii liderului nord-coreean Kim Jong-Il, care deschide o perioda de incertitudine si riscuri de instabilitate in regiune.

Japonia intentioneaza sa cumpere 40 de aparate F-35, un avion de vanatoare invizibil, pentru un contract estimat la peste 4 miliarde de dolari.

Intr-un comunicat publicat luni in Statele Unite, grupul american de aparare Lockheed Martin a anuntat ca primit o prima comanda nipona, de patru F-35.

"Contractul initial va fi de patru aparate, in cadrul exercitiului bugetar japonez 2012, care incepe la 1 aprilie", a precizat Lockheed. Suma nu a fost precizata.

Potrivit grupului, "participarea mondiala este un element central al programului F-35 si esential pentru a asigura reusita sa si un pret abordabil".

Guvernul japonez a ezitat mult timp intre trei candidati pentru a-s inlocui vechile aparate de vanatoare american F-4: F-35 Lightning II, produs de Lockheed Martin, F/A-18 Super Hornet conceput de americanii de la Boeing si avionul european Eurofighter Typhoon.

F-35 sau Joint Strike Fighter (JSF) este cel mai costisitor program de armament al Pentagonului.

Pretul unui avion este de circa 103 milioane de dolari la preturi comparabile (fara a tine cont de inflatie) sau de 113 milioane dolari la cotatia actuala, potrivit Departamentului american al Apararii. Initial, pretul unitar era de 69 milioane dolari.

Japonia a intentionat sa cumpere mai intai aparatul de vanatoare invizibil F-22, dar Statele Unite au interzis exportarea acestui avion, a carui productie va fi de altfel abandonata.