Liderul popularilor spanioli, Mariano Rajoy, a descris luni, in cadrul discursului sau de investitura care vor fi liniile guvernarii sale pentru a scoate Spania din criza.

Mariano Rajoy, in fata ParlamentuluiFoto: Agerpres

Dupa ce a descris starea jalnica a economiei spaniole, marcata de un somaj de 23 %, cu 5,4 milioane de someri si cu o generatie care risca sa ramana in afara pietei muncii, Rajoy a explicat ca este nevoie de un efort comun din partea tuturor spaniolilor pentru a iesi la liman.

Pentru aceasta, noul premier a promis ca va "subtia" administratia, va premia angajarea tinerilor, se va reforma sistemul bancar si se vor face reduceri bugetare drastice.

Austeritatea va fi primul cadou in 2012 pentru spanioli care trebuie sa economiseasca 16,5 miliarde de euro ca sa atinga plafonul de deficit de 4,4 la suta din PIB, impus de Comisia Europeana.

"Anul viitor va trebui sa reducem deficitul nostru cu 16,5 miliarde de euro, care reprezinta diferenta dintre venituri si cheltuieli la nivelul administratiei publice. Acesta este obiectivul si angajamentul nostru", a spus Mariano Rajoy in fata parlamentarilor spanioli.

Dincolo de asta, Mariano Rajoy a dat semne ca vrea sa schimbe tot sau aproape tot din ce au lasat socialistii lui Jose Luis Rodriguez Zapatero.

In primul sau discurs dupa ce a castigat alegerile si fara sa concretizeze prea multe, Rajoy a anuntat schimbari in sectorul financiar, un control intens asupra cheltuielilor publice, facilitati fiscale pentru firme si reduceri bugetare la nivelul statului.

Pe scurt, se vor face reduceri bugetare in administratie, firmele vor plati TVA-ul doar dupa ce incaseaza facturile, numarul sarbatorilor legale va fi redus, sistemul bancar va fi reformat, justitia trebuie sa devina mai eficienta, iar pensiile vor creste in functie de nivelul inflatiei. Acestea sunt cateva dintre propunerile lui Mariano Rajoy, care a oferit foarte putine detalii concrete despre reformele pe care le pregateste, dar care sustine ca se simte obligat sa spuna adevarul "chiar daca doare".

In spatele acestei strategii opozitia vede insa doar taieri drastice in ceea ce priveste subventiile si serviciile publice de sanatate si invatamant.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Romanul din Spania.