Un inalt comandant taliban afgan a dezmintit luni informatiile potrivit carora grupul desfasoara negocieri secrete cu oficiali americani, iar discutiile ar fi atins un "moment de cotitura", transmite Reuters. Mai multe surse americane afirmau ca negocierile intre cele doua parti dureaza de 10 luni.

"Cum pot fi negocierile intr-un moment critic cand ele nici macar n-au inceput?", a afirmat comandantul taliban prin telefon, dupa ce a fost rugat de Reuters sa comenteze informatiile privind desfasurarea de convorbiri cu Statele Unite.

Oficiali americani declarasera ca poarta negocieri cu talibanii de circa 10 luni, iar discutiile au ajuns intr-un moment de rascruce.

Americanii au afirmat ca vor stii curand daca este posibila obtinerea unui progres, care sa duca la obiectivul final al discutiilor: sfarsitul razboiului din Afghanistan.

Ca parte a acestui proces, SUA iau in considerare transferul unui numar neprecizat de prizonieri talibani de la inchisoarea din Guantanamo Bay in custodia guvernului afgan.

Reuters reaminteste ca talibanii au afirmat in mod public ca nu vor incepe niciun fel de negocieri atata vreme cat trupele straine se afla in Afghanistan, astfel incat, chiar daca iau parte la discutii, s-ar putea sa nu doreasca sa recunoasca acest lucru.

Comandantii talibani ar putea sa fie preocupati si de moralul luptatorilor lor, care nu privesc cu ochi buni eventuale discutii directe cu americanii.

"Pozitia noastra legata de negocieri ramane neschimbata. Toate fortele de ocupatie trebuie sa paraseasca Afghanistanul. Apoi putem discuta", a declarat comandantul taliban.