Prin ordin prezidential, liderul din Kazahstan, Nursultan Nazarbaev, a instituit stare de urgenta pana la 20 decembrie in orasul Janaozen. De asemenea, pana la 5 ianuarie in localitate sunt interzise mitingurile si alte actiuni de masa, circulatia este restrictionata, la fel si folosirea aparatelor foto, a camerelor de luat vederi si a altor instrumente de acest gen. Asa a reactionat puterea la tulburarile din nordul Kazahstanului de vineri si sambata si care, sustin anumite surse, ar fi fost provocate din strainatate.

Pe de o parte, explozia sociala era ceva de asteptat – 1500 de petrolisti au cerut imbunatatirea conditiilor de munca si cresterea salariilor in cadrul unei ample actiuni de protest. Este greu de presupus ca autoritatile nu au observat ceea ce se intampla, scrie Nezavisimaia gazeta. Dar negocierile cu petrolistii au avut un rezultat neobservat – revendicarile socio-economice au generat in revendicari politice, pana la demisia presedintelui Nazarbaev.

Pe de alta parte, in ajunul sarbatorii nationale, pe retelele sociale virtuale au inceput sa circule apeluri la nesupunere. O parte din aceste apeluri au venit din strainatate si, probabil, acesta este motivul pentru care au fost blocate Facebook si alte asemenea retele similare, iar comunicarea mobila a fost intrerupta.

„Conflictul din Janaozen mocneste de mult. Este evident ca de aceasta situatie se puteau folosi opozantii puterii, care au incercat sa manipuleze situatia din Londra”, crede directorul Centrului pentru informare si analiza a Universitatii din Moscova, Aleksei Vlasov. Printre opozantii lui Nazarbaev, expertii il vad pe fostul ginere al acestuia, fost sef al Consiliului de securitate al tarii, Rahat Aliev, si pe oligarhul cazut in dizgratie, Muhtar Abliazov. La timpul lor, amandoi au intrat in conflict cu presedintele, fiind nevoiti sa paraseasca Kazahstanul si sa se steabileasca la Londra.

Foarte posibil, lor li s-au alaturat alti opozanti kazahi si oameni de afaceri, care au avut sau au probleme cu autoritatile tarii lor de origine.

Pe de alta parte, expertii nu exclud posibilitatea ca situatia sa fie intretinuta si de alti jucatori mondiali, mult mai importanti. „Situatia din regiunea Marii Caspice, in special in jurul perimetrului petrolier, poate fi complicata de pioni externi”, afirma analistii.

In opinia lor, experienta Libiei a demonstrat existenta unui nou scenariu de destabilizare a tarilor bogate in hidrocarburi. „Atacurile se concentreaza asupra provinciilor portuare, petroliere. Ele sunt departe de centru si pot fi proclamate un fel de state microseparatiste. Un scenariu asemanator a fost aplicat in Libia si acum se perfectioneaza in Kazahstan – desprinderea Kazahstanului de nord si instaurarea unui regim marioneta”.