Kim Jong-Un, născut în 1983 sau 1984, a fost desemnat oficial drept "marele succesor" al tatalui sau, dupa moartea liderului nord-coreean Kim Jong-Il, anuntata luni de agentia oficiala de stat a regimului, citata de AFP.

Kim Jong-UnFoto: Reuters

"La conducerea revolutiei coreene se afla in prezent Kim Jong-Un, mare succesor al cauzei revolutionare a Juche si lider remarcabil al partidului, al armatei si poporului nostru" a anuntat agentia nord-coreeana KCNA.

Termenul Juche reprezinta ideologia dezvoltata de catre fondatorul Republicii Populara Democrata Coreeana (RPDC), Kim Il-Sung, tatal lui Kim Jong-Il si bunicul lui Kim Jong-Un, un amestec de comunism si de autodeterminare.

Liderul nord-coreean Kim Jong-Il, in varsta de 69 de ani, a murit in cursul zilei de sambata, a anuntat luni televiziunea de stat din Coreea de Nord, potrivit AFP. Kim se afla la conducerea Coreei de Nord din 1994. Fiul sau Kim Jong-Un a fost desemnat succesor, a anuntat luni agentia de presa a regimului comunist. Funeraliile sale au fost stabilite la 28 decembrie la Phenian. Autoritatile de stat au declarat doliu national in perioada 17-29 decembrie.

Kim, care a suferit un accident cerebral in 2008, a murit din cauza unui "infarct miocardic sever si a unei crize cardiace",in timpul uneia dintre traditionalele sale calatorii pe teren, potrivit agentiei de stiri nord-coreene KCNA, citate de Reuters. Cauza decesului liderului a fost confirmata in urma unei autopsii, efectuate duminica.

"Toti membrii Partidului (Muncitorilor-n.r.), militarii si publicul trebuie sa respecte fidel autoritatea camaradului Kim Jong-un si sa protejeze si sa consolideze frontul unit al partidului, armatei si publicului", a subliniat KCNA.